Fons Ramon Perera (Arxiu de l’Abadia de Montserrat)

Portada

Tenim el privilegi de publicar en aquest web una norantena de fotografies de refugis i trinxeres de la guerra civil, d’un valor excepcional i molt poc conegudes per historiadors i pel públic en general.

Les fotos procedeixen del Fons Ramon Perera de l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat, que ens va proposar de publicar-les al nostre portal de webs www.memoria.cat, fet que agraïm enormement per la confiança que suposa. Com és sabut, Ramon Perera i Comerma fou l’home dels refugis, responsable de dissenyar-ne i supervisar-ne la construcció a Catalunya. També és un símbol de la resistència antifeixista i de la defensa de la vida i la llibertat

Malgrat que la llista d’aquest fons ja la va publicar, en una relació facsímil, l’any 2008, la Càtedra Unesco de Tècnica i Cultura de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, el fet és que és molt desconegut. Així ho hem pogut constatar aquests dies quan hem demanat la col·laboració de diferents historiadors per identificar algunes de les fotos que us presentem. I d’aquí ve també el nostre interès per donar-lo a conèixer i facilitar-ne la consulta.

Què us oferim en aquest web? D’una banda, unes fotografies agrupades, ordenades i plenament identificades dels refugis antiaeris i de trinxeres dels municipis de la Catalunya central (en un sentit ampli), concretament de Manresa (refugis de la plaça de Sant Domènec, l’Escola Renaixença i sota el turó de la basílica de la Seu), Sant Vicenç de Castellet  (refugi construït a l’actual emplaçament del monument a Anselm Clavé), Gironella, Igualada (refugis del Passeig Verdaguer, de la Plaça del Rei) i de la Plaça de la Creu), Vic (refugi de la Plaça Major i trinxeres al solar de l’antic convent de Santa Clara) i Tàrrega. Hi afegim també una petita col·lecció de fotografies de refugiats que fugien de les tropes franquistes, en el transcurs del seu trajecte entre Tàrrega i Igualada. En total, una norantena de fotografies de gran qualitat i interès documental que majoritàriament es coneixeran per primera vegada.

De l’altra banda, posem a l’abast de tothom la relació facsímil dels 600 positivats del Fons Ramon Pererala descripció dels negatius acompanyats de notes manuscrites molt interessants que ajuden a identificar-los i que també ens ofereixen informació sobre el tram final de la guerra, la sort dels fons de la Junta de Defensa Passiva i l’anada a l’exili de Ramon Perera (març de 1939) i la seva esposa, Pilar Sanent (febrer de 1945), gràcies al fet que “els anglesos van ajudar-la a fugir d’Espanya”, després d'”haver estat agafada a la Model mantes voltes”.

En aquesta relació facsímil dels positivitats hi podreu veure imatges de refugis en construcció, de construïts i d’efectes dels bombardeigs a deu poblacions catalanes més: Barcelona, Cornellà, Falset, Gavà, Granollers, l’Hospitalet de l’Infant, l’Hospitalet de Llobregat, Reus, Tarragona i Valls.

La intenció d’aquest web és afavorir la difusió d’aquest riquíssim material fotogràfic de diferents municipis de Catalunya, especialment de Barcelona, i, consegüentment, de la immensa tasca que arreu del país van fer les Juntes de Defensa Passiva de la Població Civil per protegir els seus ciutadans dels bombardeigs feixistes.

Esperem, doncs, d’aquesta manera, contribuir a la consulta i difusió d’aquest fons extraordinari.

Associació Memòria i Història de Manresa

Buscar a tot memoria.cat