Portada

 

Entre els mesos de gener i abril del 1981 el diari Regió7 va publicar les memòries del manresà Lluís Rubiralta i Garriga sobre el salvament del patrimoni artístic durant la guerra. Ara, de comú acord amb el diari, les divulguem a través del nostre portal de webs, www.memoria.cat.

La producció de l’exposició “Xilografies. La fusta feta imatge”, inaugurada a Manresa el mes d’octubre i que actualment es troba itinerant per diferents municipis, ha revalorat la figura de Lluís Rubiralta, que va ser injustament postergada durant molts anys.

Lluís Rubiralta i Garriga (Manresa, 1902 – Barcelona, 1980) fou impressor. Militava a Acció Catalana i presidí el Centre Excursionista Montserrat i la delegació a Manresa de l’entitat Amics de l’Art Vell. Home apassionat per l’art, és conegut sobretot per la seva participació activa en el salvament del patrimoni artístic de Manresa i de la Catalunya Central durant la Guerra Civil. Les seves memòries se centren, justament, en aquesta actuació. Les reproduïm tal com es van publicar al diari, en dos blocs: “El salvament del patrimoni manresà” (14 capítols) i “El salvament del patrimoni a comarques” (20 capítols). Les memòries són de gran interès tant pel seu text com per les fotografies que les acompanyen.

Lluís Rubiralta no va poder veure publicades les seves memòries al diari Regió7, tal com era el seu desig. Va morir pocs dies després que les hagués lliurat amb aquesta finalitat.

Lluís Rubiralta, el 1937

Lluís Rubiralta, el 15 d’octubre de 1980, poc abans de morir. (Fotografia: Conxita Parcerisas)

 

 (Podeu consultar les memòries íntegres de Lluís Rubiralta i Garriga a l’Arxiu Comarcal del Bages)