Carta de Carme Ballester a Josep Ester (13-4-1969)

Carta de Carme Ballester a Josep Ester, escrita el 13-4-1969 i que acompanyava el manuscrit explicatiu de la detenció de Companys. (Per tal de facilitar-ne la lectura, s’hi han introduït algunes correccions ortogràfiques).

París 13 del mes d’abril 1969

Senyor Josep Ester:

Benvolgut amic,

Ací li adjunto les quatre veritats dels fets, hi ha encara molt a dir, però no crec que calia allargar-ho més. Això em dóna fatigues nervioses que dec evitar, per ordre dels metges. Li adjunto també un mots pel senyor Herzfelder, almenys per donar-li les gràcies i contestar la seva lletra.
Com pot comprovar no tinc cap certificat, a més mai em van notificar la seva mort. Com ja explico, ho vaig saber per la ràdio i pels diaris de França. A més, no puc demanar, als botxins, jo mateixa el certificat de defunció. En fi, si vostè creu que necessita quelcom més i jo ho puc fer, no té més que dir-m’ho.

Trobarà també els recordatoris que pot guardar-los o bé donar-los a qui vostè ho cregui necessari.
La fotografia que trobarà, a part, li prego que una volta vista i ensenyada, me la retorni. Com podrà constatar, aquesta fotografia no sé qui la va fer, ni qui me la va enviar. Sols vaig saber que fou feta en sortir de la Santé. Compari [amb] una del recordatori que hi ha 6 mesos de diferència.
He oblidat de dir, a l’altre document, que en aquells temps, els diaris de França van dir que Himmler es trobava a Madrid per organitzar la policia espanyola. Això és tot…

Saludi a la seva esposa. Ben cordialment us saluda

Carme Companys

Buscar a tot memoria.cat