Portada

Memoria.cat, el portal telemàtic de l’Associació Memòria i Història de Manresa, us ofereix en aquest web diversos documents inèdits d’un gran valor històric relacionats amb Lluís Companys i la seva segona esposa, Carme Ballester. Un d’ells presenta un interès excepcional: es tracta d’un manuscrit de Carme Ballester que narra amb detall la detenció del seu marit per part dels alemanys, a La Baule (Bretanya). Com és sabut, a conseqüència d’aquesta detenció el president de Catalunya fou lliurat al règim franquista, que l’executà al Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940, ara fa 70 anys.

Aquest document -i molts altres d’inèdits que també reproduïm- el vam localitzar a l’Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Institut Internacional d’Història Social), d’Amsterdam, concretament al fons dipositat pel berguedà Josep Ester, persona que va ajudar activament a fer possible que les autoritats alemanyes atorguessin una indemnització a Carme Ballester.

En aquest fons també s’han trobat documents tan valuosos com una carta de Lluís Companys, una declaració jurada de Carme Ballester en què relata la trajectòria política de Companys, un informe sobre la col·laboració de Carme Ballester amb la resistència francesa, nombrosos documents sobre els tràmits que va fer per aconseguir la indemnització de les autoritats alemanyes, i una carta de l’Ambaixada d’Alemanya a Madrid i dos informes elaborats pel consolat alemany a Barcelona, que presentem acompanyats de la corresponent traducció al català.

Al web reproduïm, a més, una part de l’expedient de divorci de Lluís Companys i la seva primera esposa, Mercè Micó, un document procedent de l’Arxiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, també inèdit fins ara.

Aquests documents, doncs, veuen la llum per primera vegada gràcies al nostre portal de webs, Memoria.cat.

La necessitat que una documentació d’aquesta vàlua arribés al màxim de gent possible va fer que en comuniquéssim l’existència a la revista Sàpiens, la qual, en vista de la importància d’aquests papers, hi dedica un apartat especial al número del mes d’octubre, dedicat precisament a Lluís Companys, que es posa a la venda avui, 22 de setembre de 2010.

Localització de la documentació: Joaquim Aloy
Autors del web: Josep Alert i Joaquim Aloy

Buscar a tot memoria.cat