Partits polítics

Coneixem les dones més actives dels partits que defensaven la República a través dels consells de guerra a què les van sotmetre i a través de la premsa de l’època. Esmentarem dones de les formacions polítiques més representatives.

Algunes, d’acord amb la ideologia del seu partit, tenien com a objectiu prioritari guanyar la guerra; algunes altres, fer la revolució, però totes volien mobilitzar les dones i totes sabien que si no aconseguien el seu objectiu, les dones serien doblement vençudes, com a republicanes i com a dones.

 

PARTIT SOCIALISTA UNIFICAT DE CATALUNYA (PSUC)
JOVENTUTS SOCIALISTES UNIFICADES DE CATALUNYA (JSUC)

Es va fundar el 23 de juliol de 1936 com a resultat de la fusió de diferents partits i organitzacions obreres. De bon començament van valorar el paper de la dona al front i a la rereguarda. L’any 1936 van organitzar un batalló exclusivament femení, liderat per Gavina Viana, responsable de guerra del partit. A la rereguarda, on les manresanes van ser actives,  es van implicar decididament en la creació de la Unió de Dones de Catalunya i del Socors Roig de Catalunya a Manresa

Montserrat Planas Carbí  (Primera regidora de l’Ajuntament de Manresa)

Anna Solà Sardans

Maria Bergua Armisen

Lola Brunet Morera

Altres militants: Dolors Capellas Masanés, Ramona Sardans (1), Josepa Plubins Navarro (treballava a l’oficina del partit)

 


ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC)

Partit fundat el març de 1931. Ben aviat va impulsar la creació de grups femenins d’ERC arreu de Catalunya. El de Manresa, creat el gener de 1933, fou referent a Catalunya per la seva activitat i la creació de nous grups a poblacions de la comarca. Durant la guerra s’implicaren activament en la Unió de Dones de Catalunya i el Socors Roig de Catalunya.

Antonieta Feliu Miró

Anna Maria Espelt Vilalta

Maria Casajuana Oncins

Josepa Claveria Sallés

Altres militants: Carme Vendrell Valls, Margarida Balaguer Puig,  Josepa Asenjo Tort , Josepa Serra Sitges, Roser Brunet Claris, Dolors Bars.

Altres afiliades i col·laboradores del Grup Femení d’ERC:
Victòria Fígols, Assumpció Barona, Maria Bransó, Maria Fortuny, Enrica Cuberas, Josepa Soler, Maria Morros, Montserrat Sellarès, Rosa Sellarès, Pepeta Sanllehí, Pilar Almasqué, Dolors Almasqué, Maria Oliveras, Maria Guàrdia, Francesca Tost, Dolors Serra, Àngela Llorach, Mercè Satorre, Joana Sala, Nati Capdevila, Quimeta Guix, Angelina Pallarès, Flora Roqueta, Rosa Roca, Glòria Varona, Maria Anna Juncosa, Lídia Reguant, Sofia Bartori, Filomena Garcia, Maria Genovart, Rosa Bros, Roser Vila, Paquita Morros, Rosa Brunet, Matilde Gulto, Ramona de la O, Paquita de la O, Conxita Esplugues, Maria Puxeus, Ramona Gómez, Montserrat Albert, Carme Costa, Laieta Canadell, Pepeta Carreté, Teresa Capdevila, Maria Casas, Àngela Sala (2)

 

MOVIMENTS LLIBERTARIS
JOVENTUTS LLIBERTÀRIES 

Els grups de dones d’ideologia anarquista no van voler participar en la Unió de Dones de Catalunya, organització àmplia que tenia vocació de lideratge a Catalunya, i es van arrenglerar en les organitzacions Dones Lliures i  Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).

Rosita Espinalt Prat

Assumpció Solà Casas

Roser Amorós Pla

Altres militants: Pilar Cuartero Saez, Empar García Bonias, Teresa Tierz Viñuales


PARTIT OBRER D’UNIFICACIÓ MARXISTA (POUM)
JOVENTUT FEMENINA DEL POUM

Creat el setembre de 1935 a Barcelona, va ser un partit marxista d’àmbit estatal. A Manresa tenim constància de l’activitat del Grup Femení i del Socors Roig del POUM.

Lluïsa Xandri Segués

Maria Teresa Ayuso López

Altres militants: Pilar Temporal Ponce (3)

 

(1) Nomenada representant femenina del Comitè de Radi del PSUC de Manresa el 7 d’agost de 1937. Diari El Dia 13/08/1937.
(2) Diari El Dia, 08/08/1938
(3) Informe Jefatura de la Policía de Manresa. Manresa, 28/02/1942

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat