Josepa Asenjo Tort

(Manresa 3/10/1914 – ?). Mestra interina de l’escola pública
Vinculada a ERC i afiliada als sindicats UGT i CNT.
Represaliada pel franquisme 

Per començar el curs escolar 1936-1937 faltaven mestres. Per això la Generalitat va convocar 2.500 places de mestre interí, a les quals també s’hi podien presentar persones amb el batxillerat acabat. Aquest va ser el cas de Josepa Asenjo.

Va ser mestra interina de la Renaixença (1937), de Balsareny (novembre de 1937 – juliol de 1938), de Navàs (octubre 1938 – final de la guerra) i també de Rubió uns tres o quatre mesos, perquè li ho va demanar l’alcalde.

Afiliada a la UGT i la CNT, explica, en la seva declaració davant del tribunal militar, que va passar de la UGT a la CNT per veure si aconseguia una plaça de mestra interina. En veure que no era així, va tornar a la UGT. Al final però, la va aconseguir.

Acabada la guerra és denunciada de ser delatora i “policia dels rojos”. El 4 de març de 1939 la detenen i l’empresonen a la presó de Manresa. Tenia 23 anys, era soltera i constava com a estudiant de professió. El seu pare fou un tinent de l’exèrcit i morí l’any 1936.

El 15 de setembre la deixen en llibertat provisional, amb l’obligació de presentar-se cada dia al jutjat, i el 14 de novembre surt la sentència absolutòria per manca de proves. (1)

(1) Tribunal Militar Territorial Tercer (Barcelona)

Cens de manresans privats de llibertat. Asenjo Tort, Josefa

Buscar a tot memoria.cat