Carme Baltiérrez Clotet

(Manresa, 16/01/1902 – 31/01/1977) 
Sotsadministradora de l’Asil Selves i Carner als anys de la guerra

Procedia d’una família benestant manresana. Casada amb l’advocat i polític Joan Selves i Carner, enviudà als 32 anys, amb dues filles petites. A l’inici de la guerra, la seva economia era precària, i en veure la crida que l’alcalde Marcet va fer a a la premsa per aconseguir infermeres que substituïssin les monges, s’hi va presentar.

En el plenari de l’Ajuntament del 15 de setembre de 1936 va ser nomenada personal fix de l’Ajuntament, amb la responsabilitat de sotsadministradora de l’Asil Alberg Joan Selves. Com a administrador, es nomena el regidor Ramon Sanz Ibars. (1)

A banda de les tasques d’administració, va promoure-hi altres canvis, com la supressió de l’uniforme per als nens i nenes, i va crear un taller per confeccionar els nous vestits que portarien. Aquest taller, que també tenia com a finalitat l’aprenentatge, rebia participació externa.

Carme Baltiérrez coneixia de feia anys les monges carmelites de Casa Caritat (llavors Asil Alberg Joan Selves) i també les que es van quedar a l’Hospital de Sant Andreu com si fossin infermeres. Sovint va fer de pont entre aquestes religioses, que hi van continuar treballant vestides de seglars, i els nous responsables.

Acabada la guerra, la institució va tornar a ser administrada per personal religiós.

 

(1) Diari El Pla de Bages, 22/09/1936
Foto: Any 1926. Arxiu de Maria Selves Baltiérrez

Buscar a tot memoria.cat