Argentina Almendros Mateo

(Manresa, 1916 – Mollet del Vallès, 1997)
Secretària del Socors Roig Internacional d’Artés. Militant del PSUC i afiliada a la UGT.
Represaliada pel franquisme. 

Filla d’una família nombrosa vinguda de Villatoya (Albacete), ella, la més petita, va néixer a Manresa. Els anys de la guerra civil, vivia i treballava de teixidora a Artés.  Fou secretària del Socors Roig Internacional d’Artés des del març de 1937 fins al final de la guerra civil.

Així ho va declarar amb gran coratge en el judici sumaríssim d’urgència a que va ser sotmesa juntament amb quatre companyes, també del Socors Roig: Carme Juncà Escalé, Dolors Crusellas Creus, Mercè Castells Aguilar i Mercè Galobardes Casanovas.

Va reconèixer també la seva militància al PSUC, la seva afiliació a la UGT i la intenció que tenia el partit de que fos la regidora de cultura de l’ajuntament d’Artés, cosa que no va poder ser perquè es va acabar la guerra.

Les van detenir el 7 de març de 1939 i van ser empresonades, primer a Manresa i després a la Presó de Dones de Les Corts de Barcelona. Acusades de “rebelión militar” les van sotmetre a judici el 22 de maig de 1939. El resultat fou l’absolució i sortiren en llibertat el 19 de juliol de 1939.

Cens de manresans privats de llibertat (1939-1975). Argentina Almendros Mateo

Foto: Ella mateixa l’envia i dedica a la seva neboda Maria Matilde Almendros Carcasona, l’1 d’abril de 1937. Arxiu de Pere Brugués Almendros

Buscar a tot memoria.cat