MEMÒRIES INÈDITES DE 14 “BIBERONS” DEL BAGES

Per a Memòria.cat és un honor poder publicar 14 textos de memòries inèdites de “biberons” de la comarca del Bages. Es tracta d’una aportació de gran valor històric i humà.

Aquestes memòries les van escriure en diverses etapes vitals els «biberons» bagencs: Ignasi Casanova Corderroure, Àngel Espinalt i Vila, Rafael Feliu Boixadors, Joan Baptista García Argüelles, Santiago Martínez Martínez, Jaume Navarro Torras, Isidre Parcerisas Subirana, Pere Puig Rafart, Antoni Quintana Torres, Ramón Rodríguez Hernández, Miquel Serra Obradors, Francesc Terra Busquet, Ferran Torrescasana Oliva i Maurici Casasayas Aloy. Ara veuen la llum per primera vegada.

Som davant unes preciosíssimes fonts primàries que no han passat per interpretacions d’altri; uns textos escrits pels mateixos protagonistes, aquells joves, que amb disset o divuit anys acabats de fer, van veure com no només se’ls manlleva la joventut tot just acabada d’estrenar, sinó com quedaven marcats amb el ferro roent de la mort vista manta vegades a tocar i de les misèries materials i morals que tota guerra comporta.

Són uns textos frescos i punyents, escrits des del record encara ben viu. Són uns textos fets de descripcions d’indrets i de situacions comuns que traslladen el lector a la primera línia de foc, a la trinxera amagat mentre xiulen les bales a pocs centímetres del cap, als hospitals de sang plens dels ferits o a la visió dels morts que han estat abandonats a la riba de l’Ebre, als pedregars de les muntanyes o al sòl dels camps polsegosos de la Catalunya eixuta. Són textos que ens traslladen, pels camins de la retirada, a l’exili i als seus camps de concentració, i també als camps de concentració on el bàndol franquista amuntegà milers i milers de perdedors de la guerra per classificar-los i per, quan tocava, passar comptes definitius.

El contingut d’aquestes memòries objectiva què va ser la guerra en el camp republicà i en el seu mirall s’hi reflecteix tot menys l’epopeia; no hi ha ni cants ni glosses. En tot cas, si és que hi ha epopeia, aquesta és personal, la viscuda per cadascun dels protagonistes; l’epopeia d’haver sobreviscut a la mort en el camp de batalla i haver tingut la força d’explicar-ho per al coneixement de les generacions següents.

Us convidem a la lectura d’aquests textos de gran interès:

Pere Puig Rafart                           Presentació i fragments           Memòries

Ferran Torrescasana Oliva         Presentació i fragments           Memòries

Francesc Terra Busquet             Presentació i fragments           Memòries

Jaume Navarro Torras                Presentació i fragments           Memòries

Isidre Parcerisas Subirana         Presentació i fragments           Memòries

Joan Baptista García Argüelles Presentació  i fragments          Memòries

Miquel Serra Obradors               Presentació i fragments           Memòries

Rafael Feliu Boixadors                Presentació i fragments          Memòries

Ignasi Casanova Corderroure    Presentació i fragments           Memòries

Àngel Espinalt Vilà                       Presentació i fragments           Memòries

Santiago Martínez Martínez.      Presentació i fragments           Memòries

Antoni Quintana Torres               Presentació i fragments           Memòries

Ramon Rodríguez Hernández    Presentació  i fragments          Memòries

Maurici Casasayas Aloy              Presentació i fragments           Memòries