Intervenció de Carme Garcia

Intervenció de Carme Garcia Suárez, directora general de Memòria Democràtica

Autoritats, integrants de la Lleva del Biberó i famílies, associacions, manresans i manresanes,

Us dono les gràcies per haver-me permès, com a directora general de Memòria Democràtica, ser avui aquí amb vosaltres. Perquè és un honor poder retre homenatge, una vegada més, als integrants de la Lleva del Biberó, una generació que va perdre la joventut, i alguns la vida, en la batalla més cruenta de la Guerra Civil, i que ens han donat, i ens donen, una lliçó de vida, de resiliència i de constància en la lluita que en les circumstàncies actuals ens és, sens dubte, imprescindible.

Aquest any 2018 ha estat un any de commemoracions, un any especial per recordar esdeveniments que mai no haurien d’haver tingut lloc però que hi van ser, i per tant que mai podem oblidar. Enguany fa 80 anys de la Batalla de l’Ebre, i hem organitzat un acte institucional a l’església del Poble Vell de Corbera on el president de la Generalitat, Honorable Senyor Quim Torra, ha tingut ocasió de retre homenatge en nom de tot el poble de Catalunya a totes les persones que van patir la guerra, i molt especialment als que hi van perdre la vida. També hem fet el tradicional record a la Lleva del Biberó a la cota 705 de la serra de Pàndols, hem demanat la col·laboració dels més joves per pintar un mural a Vilalba dels Arcs i hem portat un espectacle on, a través de la música i la poesia, hem intentat reviure el dolor que generen les guerres. Ho hem fet pensant en aquells qui ho van viure, però sobretot, amb la intenció que les noves generacions ho tinguin ben present perquè mai no torni a passar.

També hem commemorat el comiat de les Brigades Internacionals, formades per 60.000 joves de més de 50 països d’arreu del món, que amb la seva presència al nostre país, on molts hi van perdre la vida, ens van donar testimoni de generositat i d’amor a la humanitat.

I després de tot aquest dolor, va venir el silenci. Un silenci que va durar molt, que va durar massa. Els gairebé 40 anys de dictadura franquista van impedir tancar ferides, recuperar dignitats. I els darrers 43 anys de democràcia tampoc no han treballat gaire en aquest sentit. Som, doncs, un país dolgut, un país ferit, i cal que avui, tot i ser tard, ens posem a guarir les ferides obertes, perquè només recuperant la nostra memòria i restablint la dignitat de les persones que van patir tant evitarem que es torni a repetir el passat, i podrem construir un futur més lliure i més sòlid.

En aquest punt, vull agrair la gran feina que han dut a terme les entitats memorialistes, com l’Associació Memòria i Història de Manresa, perquè ells han mantingut viu el record en els anys en què els governs no han fet el que tocava.

Ara, però, el govern de la Generalitat és plenament conscient d’aquesta mancança i està disposat a superar-la. Per això, amb l’impuls del conseller Raül Romeva, avui injustament empresonat, i ara sota la direcció de la consellera Ester Capella, tenim clars els objectius:

  • Estem desenvolupant un Pla d’obertura de les més de 500 fosses que hi ha a Catalunya
  • Hem engegat, en coordinació amb el Departament de Salut (Hospital de la Vall d’Hebron) un Programa d’identificació genètica que ens permet provar d’identificar les víctimes trobades i de retornar-les a les seves famílies o, si més no, enterrar-les dignament. Ja hem tingut 5 casos d’èxit que ens esperonen a continuar la tasca
  • La difusió, la commemoració i l’homenatge també són un dels nostres objectius, per tal de transmetre a les generacions presents i futures el gran valor de la pau i la importància de treballar cada dia per mantenir-la, individualment però també col·lectivament

Per acabar, vull agrair especialment als integrants de la Lleva del Biberó la seva presència aquí, per poder-los manifestar, en nom del govern de Catalunya, el nostre agraïment infinit com a país, i expressar el nostre respectuós record a tots els que ens han deixat, amb un esment especial a Pere Godall, que ha estat molts anys president de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó 41 i que avui és aquí representat per la seva filla Carme. Treballarem per mantenir viva la seva memòria. Els hem lliurat un petit obsequi de record; és un detall que té la intenció de deixar constància de la voluntat del poble de Catalunya de no oblidar mai més.

Tal com deia el conseller Romeva, que la memòria ens faci guanyar un futur construït en la dignitat de totes les persones. De totes. Moltes gràcies.