Intervenció de Joan Cals

Intervenció de Joan Cals, president del Consell de les persones grans del Bages. Membre del Consell de les persones grans de Manresa

És un privilegi per als Consells de les Persones Grans de l’Ajuntament de Manresa i del Consell Comarcal del Bages que avui puguem ser aquí, acompanyats de persones que són història viva d’aquests país i compartir amb ells aquest reconeixement institucional

Fa més o menys uns quinze mesos que, ambdós Consells, vam presentar aquesta iniciativa perquè creiem que la ciutat de Manresa i el Bages devien un homenatge als supervivents de la lleva del biberó. Aquesta moció va ser aprovada i a partir d’aquí, en vàrem començar  a fer la recerca.

Sabíem que, possiblement, seria una feina difícil perquè el temps ens anava en contra. De totes maneres ho hem aconseguit. Hem pogut contactar amb persones que van participar amb una guerra per ells no volguda, que van marxar al front joves i van tornar homes madurs. Conèixer aquestes persones per nosaltres ha estat un plaer i una bona lliçó de vida.

Per tot això volem donar les gràcies a totes les persones que ens han ajudat, principalment els “biberons” que ens van atendre i que avui ens acompanyen. També un agraïment molt especial a les Sres. Carme i Marta Quintana, proporcionant-nos documentació per fer la recerca.

I, evidentment, també el nostre agraïment a l’Ajuntament de Manresa i al Consell Comarcal del Bages per fer possible aquest acte tan entranyable.

I per acabar, si m’ho permeten, voldríem donar les gràcies a la Regidora de les Persones Grans de Manresa, per ser la primera persona que va creure en la proposta, i també, a la tècnica, el tècnic i historiadors que ens han ajudat i, sobretot, a les meves companyes i companys dels dos Consells per haver donat suport a la iniciativa i fer-me confiança per fer aquesta presentació.

Moltes gràcies.