Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC)

Podeu escoltar l’àudio del míting de la Sala Loiola al web Les últimes detencions del franquisme a Manresa (octuibre-desembre 1975)

Vegeu Bertran Teixidor, Josep Maria. Pàgines viscudes. 1976, l’any on l’activitat política va sortir de l’armari.

  • El Govern Civil va prohibir  la taula rodona Entre la reforma i la ruptura que s’havia de celebrar el  9 d’octubre de 1976 al Cercle Familiar Recreatiu, amb la intervenció de Francesc Padullés Esteban, Sebastià Vives Antúnez i Lluís Maruny Curto.

Davant la prohibició, el Comité Local del PSUC va fer públic un comunicat que va sortir publicat a El Correo Catalán en el qual denunciava la continuidad de una línea represiva y contraria a los Derechos Humanos, a las libertades políticas fundamentales de expresión y reunión, por parte del Gobierno Suárez, a pesar del verbalismo de sus declaraciones y de los gestos sin significado de la firma de acuerdos internacionales sobre derechos Humanos”.  I respecte dels motius de la prohibició, denunciaven que tal como consta en la comunicación donde hemos recibido la prohibición del acto, el motivo de ésta es no haber presentado la notificación del acto con la necesaria anticipación de 72 horas. No obstante, la notificación de este acto fue presentada en la mañana del sábado día 2 de octubre en las oficinas del mismo Gobierno Civil de Barcelona, tal como consta en el resguardo que se nos devolvió sellado. Ambos documentos, fotocopiados, se han entregado a los corresponsales acreditados en Manresa. Que se impida la celebración de un acto es ya un hecho denunciable por su carácter antidemocrático, pero si esta prohibición se fundamenta en datos inexactos, esto nos parece especialmente indicativo de arbitrariedad”.

Vegeu records de Bertran Teixidor a Pàgines viscudes. 1976, l’any on l’activitat política va sortir de l’armari.

 

  • Després d’haver participat en una reunió del PSUC amb una delegació del Partit Comunista Italià, el 30 de gener de 1977, en la qual van assistir Renzo Gianotti, Adalberto Minuec, Gregorio López Raimundo, Jordi Solé Tura i membres del PSUC de Manresa, van ser detinguts i posats després en llibertat Francesc Padullés Esteban, Lluís Maruny Curto i Jaume Sala Alegre, acusats d’assistir a una reunió il·legal.

 

  • El Govern Civil va prohibir realitzar la  presentació del PSUC al barri de Valldaura i al barri Vell. L’acte portava per títol Per una alternativa democràtica per Valldaura i el Barri Vell i s’havia de celebrar a l’escola Renaixença, el 2 d’abril de 1977. Havien de participar-hi Josep Fuentes, Francesc Mestres, Marga Martínez, Francesc Vila i Joan Sala. La Instància l’havia presentat, el 14 d’abril de 1977, Francesc Vila Prat. Aquest va demanar a l’Ajuntament que fes pública la seva protesta per la prohibició de l’acte, ja que aquest fet significava una discriminació per aquest partit pel fet que, en les últimes setmanes, havia estat l’únic acte prohibit i, a més, aquesta prohibició havia arribat el dia abans.

 

  • Presentació d’Una alternativa democràtica per a les barriades de la Sagrada Família i la Font dels Capellans, el 8 de maig de 1977. Els parlaments van anar a càrrec de Ramon Badia Ciuró, Rosario Ramos Gómez, Josep Sorinas Nogués, Joan Gràcia Morist. En aquest acte es va celebrar la legalització del PSUC, el 3 de maig.

 

  • El PSUC va organitzar, el 29 de maig de 1977, una festa popular al solar que hi havia al passeig de Pere III, al davant del cinema Atlàntida. Havien previst portar a terme diverses activitats com una xocolatada, un recital del grup Coses i un altre del cantant Quintín Cabrera i finalitzar l’acte amb parlaments de Gregorio López Raimundo, M. Dolors Calvet, Rafael Ribó, Jordi Borja, Francesc Padullés, Conxa Comas i Josep Benet.

El Govern Civil va autoritzar tots els actes excepte els parlaments perquè “atendida la naturaleza política del acto y lo que al efecto disponen las normes electorales este gobierno civil ha resuelto declararse incompetente para autoritzar tal acto, debiendo dirigirse a la junta electoral provincial”.

En canvi, sí que es va autoritzar el míting del PSUC a la Pista Castell el 29 de maig de 1977, amb Josep Benet, Jordi Solé Tura, Paco Candel, Jordi Borja, Conxa Comas i Gregorio López Raimundo.

 

  • Instal·lació d’una oficina d’ informació electoral, consistent en un cotxe-roulotte, als diferents barris de Manresa, “para orientación de los ciudadanos que deseen informarse sobre la mecànica electoral y la opción política que el PSUC presenta en las pròximes elecciones”.

 

  • Míting electoral del PSUC, a càrrec de Francesc Padullés Esteban, M. Dolors Calvet Puig, Antoni Gutiérrez Diaz, el 12 de juny de 1977, a la pista Castell.

 

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat