Diada de l’11 de setembre

  • En principi, l’acte que s’havia de celebrar, el 10 de setembre de 1976, per  commemorar l’ 11 de setembre havia estat prohibit pel Govern Civil. Segons informava la Gazeta de Manresa del 9 de setembre de 1976, “Ya con la edición cerrada, se nos informa que, según un despacho del Gobierno Civil, ha sido prohibido el mitin anunciado para mañana en el pabellón Deportivo de El Congost, con motivo de la ‘Diada del 11 de setembre”.

Finalment, l’acte organitzat per l’Assemblea del Bages es va poder portar a terme al pavelló del Congost, amb l’assistència d’unes 3.000 persones. Els parlaments van anar a càrrec de Josep Badia, Xavier Sitjes, Dolors Estrada, Joan Tatjé i Sebastià Vives.

Malgrat que l’acte finalment es va poder realitzar, la repressió va ser present després quan es va detenir Josep Badia, acusat d’injúries a la Guàrdia Civil pel discurs que havia pronunciat. Va estar detingut en presó preventiva 24 hores a la Model de Barcelona i finalment va ser posat en llibertat sense fiança.

Vegeu el web El miting de la Diada Nacional del 1976 a Manresa.

 

  • Celebració de l’11 de setembre amb una manifestació que va transcorre des del Passeig de Pere III fins a la Plaça Major, el dia 10 de setembre de 1977. Hi va haver parlaments a  càrrec de Josep Camprubí, Josep Badia i Conxa Comas. Els actes van ser organitzats per la Comissió Ciutadana Onze de Setembre.

 

Llegiu Bertran Teixidor, Josep Maria. Pàgines viscudes. Aquella Diada del 1977.

 

Buscar a tot memoria.cat