Primer de maig

  • El divendres 30 d’abril de 1976 va tenir lloc als locals de la parròquia de la Sagrada Família una xerrada a càrrec del sindicalista italià Gian Piero Addi i el periodista barcelonès Adolfo Barricart. Al mateix temps, un grup de joves de Solidaritat d’Obrers de Catalunya enganxava “pegatines” animant la gent a assistir a la manifestació de l’1 de maig a Barcelona. Tot això va comportar la detenció de Josep Fargas, Montserrat Torra, Carme Cisneros, Xavier Canellas, Lluís Matamala, Montserrat Aragonés, Maria Aragonés, Gian Piero Addi i Adolfo Barricart.

 

  • La manifestació de l’endemà, 1 de maig de 1976,  havia estat prohibida pel Govern Civil “con el fin de asegurar la normalidad de la vida ciudadana que con tales actos pudiera verse alterada”. A l’hora que estava convocada la manifestació, tot el sector del passeig de Pere III, de la plaça de Sant Domènec, del carrer de Carrió i de la plaça de la Independència “estaba tomado por las fuerzas de orden: un despliegue policial que impresionaba” segons el diari Manresa del 3 de maig.  Al matí es van produir noves detencions: Xavier Domènech, Pere Martí, Lluis Basiana i Josep Ribas. Unes 150 persones es van reunir als locals parroquials de Crist Rei on van tenir lloc diferents assemblees amb parlaments a càrrec de Josep Ramon Mora Villamate, Lluís Alegre Fainé, Josep Fuentes Ribas i Sebastià Vives Antúnez.  Al migdia es va formar una comissió per anar a la Comisaría de policía per interessar-se pels detinguts.  La majoria  havien estat posats en llibertat,  però uns quants encara restaven a l’espera de la decisió judicial. A la tarda hi va haver una nova concentració i un grup de 35 persones, la majoria càrrecs sindicals, es van constituir en assemblea permanent als locals de Crist Rei per vetllar per l’alliberament dels detinguts. Finalment, els 5 detinguts que restaven van sortir en llibertat sense fiança i les persones reunides als locals parroquials van abandonar-los, sense incidents, cap a les 11 de la nit.

 

  • El Govern Civil va prohibir la manifestació l’1 de maig de 1977,  tot i que en principi havia estat autoritzada. Malgrat la prohibició, un important grup de treballadors va intentar manifestar-se,  però la presència policial ho va impedir.

Les centrals sindicals, que feia pocs dies havien estat legalitzades, van poder realitzar mítings en espais tancats. Comissions Obreres va fer un acte a la Pista Castell el dia abans, amb l’assistència d’unes 1.200 persones. I el mateix dia 1 es  va celebrar el Míting unitari l’1 de maig al pavelló del Congost.

Vegeu també els documents de sindicalisme

Buscar a tot memoria.cat