Àngel Sánchez López

Dades biogràfiques

El jove mecànic Àngel Sánchez López pertanyia a la lleva del biberó, la nascuda el 1919. La seva especialització, però, el va salvar d’anar a primera fila i va fer de xofer de l’exèrcit.

Àngel Sánchez havia nascut a Calasparra, a la província de Múrcia, d’on els seus pares havien emigrat per anar a treballar a les mines de Cercs, primer, i a la CAMPSA, després. Aquesta darrera feina els havia dut a instal·lar-se a Manresa l’any 1932. Tenia quatre germanes més petites. Ell treballava en un garatge de l’actual Muralla de Sant Domènec.

Durant la guerra, la família va acollir la germana del pare, que havia arribat refugiada des de Madrid. Amb la victòria de l’exèrcit feixista, el pare fou detingut i empresonat.

Àngel Sánchez va viure la retirada republicana i va travessar la frontera el febrer del 1939. Estant als camps de refugiats, fou incorporat en una CTE (Companyia de Treballadors Espanyols). Capturat pels alemanys en la seva ofensiva contra França entre el maig i el juny del 1940, va ser reclòs a l’Stalag VIII-C de Sagan, a l’Alta Silèsia, l’actual Polònia, on va coincidir amb Jaume Viladrosa, a qui ja coneixia. Després de passar per l’Stalag XII-D de Trèveris va arribar a Mauthausen el 25 de gener del 1941.

Gràcies a la seva facilitat per les llengües, hi va fer d’intèrpret. Tot i així, va patir un tret per l’esquena, del qual, però, es va recuperar.

Després de l’alliberament l’any 1945, es va casar amb Maria Canal, una exiliada de Sabadell. Es van acabar instal·lant a Annecy, al peu dels Alps. Van tenir quatre fills, dos nois i dues noies, i va mantenir sempre el contacte amb els pares i les germanes, que havien romàs a Manresa.

Fotografies

Documents

 Col·locació de l’stolperstein (Carrer de Folch i Torres )