Referències biogràfiques

Els informadors

Teresa Armengol Trullàs, va néixer a Rocafort i Vilomara, l’1 de juny de 1917. Filla del sastre del poble, es va casar amb en Josep Torreano, membre de la lleva del 38 que va anar a la guerra. El Josep treballava a la fàbrica de dalt, de la qual el seu pare era director, anys després ell també hi ocupà càrrecs de responsabilitat. Després de casar-se, la Teresa va obrir un quiosc i botiga de regals al poble. Van marxar a viure a Manresa l’any 1959.

Joaquim Ciuró, rector de la parròquia de Santa Maria Magdalena del Pont de Vilomara, va néixer a Castellterçol, l’any 1932. S’ocupa de la rectoria des de principis de la dècada dels setanta del segle xx. Tot i que era molt nen, recorda alguns fets que van succeir al seu poble durant la guerra civil. Custodia l’arxiu parroquial.

Josep Espinalt Toscas, va néixer a Rocafort i Vilomara el 26 de maig de 1924. El seu germà, Pere, va anar a la guerra amb la lleva del 38. Va viure i treballar al poble fins a la jubilació, moment en què va anar a viure a Manresa.

Rosa Furriols, va néixer a Rocafort i Vilomara l’any 1924. Es va casar amb Francesc Maench el dia 9 de desembre de 1944. Havia treballat a la fàbrica de baix, com el seu pare i el seu avi, abans que ella. Quan es va incendiar l’any 1928, la seva va ser una de les famílies que es va traslladar per a treballar en una altra fàbrica de la mateixa empresa. Van viure a Sant Joan de Vilatorrada fins que van tornar l’any 1931.

Francesc Maench Ametlla, va néixer a Alguaire, el 6 d’agost de 1917. Va arribar al Pont amb la seva família, de molt petit i s’hi van quedar. Abans de la guerra treballava al Carburo i després de fer el servei militar encara hi va ser uns anys més fins que va començar a treballar a la fàbrica de baix. Allà es jubilà. Continua vivint al poble.

Dominga Sellarés Maronas, va néixer a Rocafort i Vilomara el 24 de març de 1920. Treballava a la fàbrica fins que es va casar amb en Pere Espinalt, aleshores van marxar a viure i a treballar a Manresa, on va morir el 9 de gener de 1996.