04/10/1940 Epistolari Prat-Martí

Transcripció:

Thiviers, 4 d’Octubre del 1940

            Amic Martí:

Vaig rebre la teva carta a la nova adreça i veig que tampoc tu les tens totes. Em sembla que pel que es refereix a l’anada a Mèxic no se’ns presentarà dilema perquè cada vegada veig més clar que si un dia s’arriba a realitzar, serà en unes condicions que no depenen pas, per ara, dels francesos ni dels mexicans, sinó d'”uns altres”.  En el millor dels casos, ho veig per [a] molt lluny. Segueixo no tenint cap ganes d’anar-hi. Si el cas arriba que em trobi entre espasa i paret, hauré de triar per força.

No et garanteixo que el dia menys pensat em vegis per Béziers. Si estigués segur de la normalitat dels trens i cars ja m’hauria decidit. Ara, fa quinze dies, que estic bé. Treballo, autoritzat provisionalment a Thiviers, del meu ofici i si la feina no manqués se’m quedarien, diuen, per sempre perquè estan meravellats del meu treball.

Després d’uns anys de xocolata, de correccionals, de camps i de desvagar, es veu que encara em recordo del meu ofici. Treballo a casa del burgès, però pel meu compte, i trec un promig de 60 francs. Si durés…

Res més de nou. He deixat en Pujol fent de comandant de la Companyia i està [tan] aixafat i apàtic que no en val ni cinc. He rebut carta d’en Torrens, el qual bricola[1] per Brive no sé quina merda de gasogen. Em diu, dissortadament, que en Gallofré torna a ésser al camp de Bram, on li ha portat un delicat afer de bragueta amb la filla de l’ex-amo.

És evident que la teva dona i la meva (no les nostres) coneixen o endevinen quina és la situació que disfrutem i no serà pas pel que li dic, perquè li faig unes cartes que no sé pas el que diuen, perquè no diuen res. Cultivo, només el ram de l’afecció sense procurar caure en el masoquisme.

Bé, escriu-me si hi ha res de nou i si et vaga. Cordialment teu,

Vicenç Prat

La meva adreça:

653 G.T.E.

Vaunac par Thiviers. Dordogne

P.S.

L’altre dia vaig ésser a Limoges a desgrat d’una “gare”[2] del més perfecte gust d’Exposició Colonial. Limoges em va agradar molt.

[1] Bricoler: en francès, fer petites feines, reparacions, feinejar.

[2] Estació, en francès.