Abril 1937

Barcelona 16 d’abril del 1937

Estimada mare i germana: Aquest diumenge no vindré perquè em toca fer guàrdia.. Desseguida que ho he sabut m’he afanyat a escriure-us perquè poguéssiu rebrer la carta abans de diumenge.

Aquesta també es per dir-vos que encara continuem als mateixos llocs, menjar a la caserna “19 de juliol” i dormir i demés a aquesta que en diuen “Miquel Servet” les demés hores les tenim ocupades per fer teòrica de Sanitat i instrucció, ens que da molt poc temps per sortir a passeig.

El menjar se’ns havia espatllat una mica però ara ja ens ho han tornat a arreglar, encara tinc un trosset de llonganissa i un paquet de mantega, de cobrar encara no hem cobrat, diuen que potser abans del dia 30, encara tinc alguna pesseta també. Per ara no m’envieu res perquè no em falta res. Després el diumenge vinent si no hi ha res de nou ja ens tornarem a veure. Tu Agnés ja donaràs aquestes lletres als companys contramestres.

Rebeu una abraçada del vostre fill i germà que us estima.

Envieu-me les cartes a l’adreça següent:

Company:

Joan Griera i Carreté

Sanitat de Guerra 1ª companyia

Caserna Miquel Servet (abans Asil Duran)

BARCELONA


 

Barcelona 19 d’abril del 1937

Estimada mare i germana: Ahir bombardejaren aci a Barcelona com ja debeu saber, hi ha uns quants morts i ferits. Jo estic bé, com que no s’hi havia trobat cap vegada i erem molt pocs aci a la caserna vàrem passar uns moments de nerviosisme, res més. Us faig portar aquesta carta aprofitant l’avinentesa d’un xicot de Berga que s’en va a casa seva i passa per aci a Balsareny. A la Fassina ja us la donaran junt amb la roba bruta.

Ahir vaig escriure al Llimargues o sigui el xicot de cal _____ i li deia que us digués que no m’havia passat res.

No us poso res mes perquè aquest xicot s’espera per marxar.

Rebeu una abraçada del vostre fill i germà.

Joan Griera


 

Barcelona 29 d’abril del 1937

Estimada mare i germana: Vos escric avui dijous per veure si rebeu aquesta abans del diumenge. Com us vaig dir diumenge passat aquest vinent no pujaré, l’altre que ve si no hi ha res de nou, segurament haurem cobrat ja, ho estan acabant d’arreglar perquè poguem fer-ho la vinent setmana. Ahir em canviaren els llençols, ja era hora oi?

El demès, teca instrucció i etc. Va seguint igual.

Dimarts a la tarda ens van donar festa per poguer anar a enterrament, el que hi volgués anar, del militant aquell del Partit Socialista, hi havia molta gent, la parada o desfilada va durar tres hores. També ahir dimecres vàrem assistir a l’acte del descobriment d’una placa, allà on van caure vilment assassinats els germans Badia, com ja haureu llegit al diari, hi havia la seva germana; i en Cornudella i altres varen adreçar uns mots en memòria dels malanguanyats germans, aquest acte fou radiat.

A tu Agnès t’uneixo amb la present aquesta foto de la Claudet Colbert, doncs aquest dia en vaig comprar tres per escriure, però a lo millor no l’haurien rebuda, aixís diuen que és més segur. Quan m’escriuràs? Ho has de fer tot sovint així n’aprendràs i no se’t oblidarà mai el català. Ara entre jo i el Mosoll t’anirà molt bé. Ja em direu que fa la Rossa si se li ha curat el dolor, i que fan els conills i _____ i si ha nascut la llocada.

Res més per avui, rebeu una abraçada i doneu-ne una a la Rossa del vostre fill i germà.

PD:

L’adreça no hi poseu 1ª companyia, poseu-hi 2on. Grup

Aixís: Joan Griera

Sanitat de Guerra 2on. Grup

Caserna Miquel Servet

Carrer de la Granada

Barcelona