Biografia

Joan Griera i Carreter va néixer a Balsareny el 24 juny de 1913 i morí a Manresa el 8 desembre de 1976.

Fill d’Agustí Griera i Alzina, camperol de Castelladral, i Àngela Carreter i Vidal, teixidora, de cal Carreteró de Balsareny. La seva germana Agnès tenia un any i ell en tenia tres quan van quedar orfes de pare.

Lletraferit de mena, el seu innat esperit somniador, idealista i catalanista, junt amb la seva autodidacta afició a la lectura i la poesia el van portar de jove a ser membre de l’APEC (Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana), d’E.C (Estat Català) i a participar en els moviments polítics i culturals del seu poble natal, especialment amb l’alenada de llibertat que suposà la proclamació de la República. Després d’una castradora guerra i una repressora postguerra, on quedaren enterrats els ideals d’una societat millor de tota una generació, la seva malferida ànima trobà refugi en la poesia.

De família humil i escassos recursos començà a treballar, com la mare i germana, a la Fàbrica del Molí (Cal Vinyes) de Balsareny. Estudià Teoria de Teixits al Centre Industrial de la Comarca del Bages i fou membre del Sindicat de Contramestres, Ajudants i Preparadors de Teixits “El Ràdium“.

Després de la guerra s’establí a Manresa on es casà amb Teresa Cors i Seuba de cal Malé de les Escodines, on entrà com a gendre (pubill) i varen tenir tres fills (Josep, Montserrat i Jordi).

Com a contramestre treballà en diferents fàbriques tèxtils de Manresa:

Cal Serrano -Via St. Ignasi

Cal Bonamossa (Sala-Ferrer) -Passeig del Riu

Manufactures Pirineu -Carrer Indústria

Fàbrica Vinyes -Passeig del Riu

Minorisa SA -Ctra. del Pont de Vilomara

Fou soci i col·laborador de la Biblioteca del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, i de la Piscina Municipal de Manresa. Sempre que li era permès publicava els seus poemes en els butlletins d’aquestes entitats i en altres publicacions de la comarca.