Portal de memòria
i història de Manresa

Les festes d’entronització de la Verge de Montserrat (1947)

Text introductori

L’any 1944, finançada per aportacions populars, es va impulsar arreu de Catalunya la iniciativa de construir un tron per a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. Les despeses pressupostades van ser cobertes totalment gràcies a aquestes col·laboracions voluntàries. Amb motiu d’aquest èxit, un col·lectiu de seglars, l’anomenada Comissió Abat Oliba, organitzà unes festes per celebrar l’entronització, que tingueren lloc a Montserrat el 27 d’abril de 1947, diada de l’onomàstica. Cal recordar que l’abat del monestir era Aureli M. Escarré qui, anys més tard, s’hagué d’exiliar per haver criticat el dictador Franco en una entrevista publicada al diari francès Le Monde.

Organitzades, doncs, des de la societat civil, les Festes de l’Entronització es poden considerar també, més enllà del seu significat estrictament religiós, la primera manifestació pública d’un catalanisme fortament perseguit per la dictadura: la Comissió Abat Oliba repartí fulletons escrits en català, es llegiren missatges d’exiliats polítics com ara Pau Casals i, fora del guió, dos alpinistes del clandestí Front Nacional de Catalunya van penjar una bandera catalana a l’agulla del Barret Frigi, de manera que fos ben visible i difícil de retirar per part de la policia. Tot plegat comportà el cessament del governador civil, Bartolomé Barba.

La documentació adjunta ens permet observar l’organització d’aquest acte des de Manresa: la invitació de l’abat Escarré a l’alcalde de la ciutat per assistir-hi, o bé les tasques que realitzaven els manresans membres de la Comissió Abat Oliba, com ara aconseguir l’establiment de serveis especials de transport per tal de facilitar el desplaçament d’un gran nombre de persones a Montserrat.

 

Fotografies (1)

27/4/1947: representants de la comarca del Bages a les festes d’entronització de la Verge de Montserrat. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

Documents (6)

Abril de 1947: invitació de l’abat de Montserrat a l’alcalde de Manresa als actes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat. L’alcalde respon a l’abat acceptant l’oferiment i agraint-li la invitació. (Arxiu Municipal de Manresa)

25/04/1947: petició del secretari de la Comissió Abat Oliba de Manresa, Joan Vila Tarruell, en què demana a l’Ajuntament que autoritzi fer una foguera al castell de Puigterrà, ja que amb motiu de les festes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat se’n faran diverses a diferents ciutats i pobles de Catalunya. Al mateix temps, l’entitat també demana l’organització d’un servei especial de la Guàrdia Urbana que faciliti el trànsit de la gent que vulgui desplaçar-se a Montserrat. (Arxiu Municipal de Manresa)

26/04/1947: directrius organitzatives del cos de la Guàrdia Urbana de Manresa perquè durant els dies 26 i 27 d’abril, en què se celebraran les festes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, s’estableixin serveis especials per facilitar i garantir que la població de Manresa i comarca pugui desplaçar-se còmodament a la muntanya sagrada. (Arxiu Municipal de Manresa).

29/04/1947: carta d’agraïment adreçada a l’alcalde per Joan Vila Tarruell, secretari de la Comissió Abat Oliba de Manresa, pel suport rebut i la participació en els actes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat. (Arxiu Municipal de Manresa)

Premsa (1)

“Manresa”, 19/1/1947: anunci de la creació de la Comissió Abat Oliba a Manresa i dels membres que la formen, amb motiu de les festes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat: “Se intenta hacer vibrar al unísono el corazón de todos los catalanes con motivo de la entronización de la Virgen, para que nos sintamos todos hermanos bajo su Patronazgo. Este homenaje tiene un carácter popular y es el pueblo el que debe participar de un modo directo en él. Para esto nació en Montserrat, al pié de la Virgen, la idea de crear una comisión que abarcase todos los estaments sociales para que encendiese el entusiasmo del pueblo catalán e invitase a las gentes a sumarse a las fiestas en honor de su dulce Patrona”. (Arxiu Comarcal del Bages)

“Manresa”, 2/4/1946: “Predicación cuaresmal para hombres en el teatro Conservatorio”. Anunci de la celebració de misses quaresmals a Manresa, pel pare Nadal Coll. (Arxiu Comarcal del Bages).

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)