Assistència de les autoritats locals a diferents actes de fora de Manresa - El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Portal de memòria
i història de Manresa

Assistència de les autoritats locals a diferents actes de fora de Manresa

Text introductori

Una de les obligacions institucionals de les autoritats municipals era l’assistència a actes d’afirmació franquista que es celebraven a d’altres localitats.

Sens dubte, les que més enrenou significaven eren les visites del general Franco, tant pel volum de gent que calia mobilitzar, com per les despeses que generaven. Aquest fou el cas de la visita que el dictador féu a Barcelona l’1 de juny de 1949. Des de moltes setmanes abans, una intensa correspondència oficial preparava l’acte fins als més mínims detalls. En aquest sentit, una de les tasques de l’alcalde de Manresa era vetllar perquè tots els batlles de la demarcació hi assistissin i ocupessin el lloc que tenien assignat al passeig de Colom. Al capdavall, els seus càrrecs, via governador civil, depenien del visitant.

També havia d’indicar als empresaris locals que, malgrat no ser dia festiu, tenien l’obligació de donar permís -i pagar igualment el jornal corresponent- a qualsevol treballador que volgués anar a Barcelona a presenciar l’arribada de Franco, ja que “es de gran interés que asista a su recibimiento el mayor número posible de ciudadanos”. Això ajuda a entendre la gernació que aclamava les visites del dictador, com havia succeït a Manresa mateix l’any 1947.

Altres tipus d’actes als quals calia assistir eren, per exemple, el de la presa de possessió del governador civil Baeza Alegría, o bé inauguracions com la del monument a “los héroes del Bruch“.

 

Visita de Franco a Barcelona (31-5-1949)

Documents (11)

Maig de 1949: invitació oficial adreçada pel governador civil, Eduardo Baeza, a l’alcalde de Manresa amb motiu de l’acte de recepció del general Franco a Barcelona. (Arxiu Municipal de Manresa)

Maig de 1949: telegrama en què l’alcalde de Barcelona, baró de Terrades, convida l’alcalde de Manresa al sopar que es farà a l’Ajuntament de la capital catalana amb motiu de la visita de Franco. (Arxiu Municipal de Manresa)

Maig del 1949: escrit de l’Ajuntament de Manresa adreçat als ajuntaments del seu partit judicial en què informa de la visita de Franco a Barcelona; s’hi indica a quin lloc exacte s’hauran de situar els representants municipals i també que els empresaris hauran de donar festa i pagar el jornal a tots aquells ciutadans que hi vulguin assistir: “Se ruega que tanto Vd. como el Ayuntamiento de su digna presidencia, hagan todo lo posible para que sea numerosa la concurrencia de ese pueblo al objeto de dispensar al Generalísimo Franco la cordial y calurosa acogida que merece por sus dotes de estadista y su acendrado patriotismo“. Vegeu la relació d’ajuntaments als quals es va enviar aquest escrit i un altre en què se’ls informava del canvi de data, ja que finalment el general Franco va avançar un dia la seva visita a Barcelona. (Arxiu Municipal de Manresa)

Maig-juny del 1949: l’alcalde comunica al “Jefe de la Casa Civil de S. E. el Jefe del Estado” l’acord pres per l’Ajuntament de fer constar en acta “su inquebrantable adhesión al Caudillo y de obsequiar con flores a su preclara esposa e hija“, motiu pel qual li envien dos rams de flors perquè els faci arribar a “la egregia esposa del Generalísimo y de su hija, como expresión del respeto de este Ayuntamiento, el cual recuerda, con cariño y afecto, su inolvidable estancia en esta ciudad…“. Tot i així, com podem veure al document del 25 de maig, l’acord de la Comissió Permanent era demanar audiència amb el general durant l’estada d’aquest a Barcelona. (Arxiu Municipal de Manresa)

11/6/1949: programa del concert que ofereix l’Orfeó Català al general Franco amb motiu de la seva visita a Barcelona, sota la direcció del mestre Luís M. Millet. (Arxiu Municipal de Manresa)

Juliol de 1949: carta del governador civil a l’Ajuntament de Manresa en què insta a fer efectiu el pagament dels 60 bitllets de tren demanats per anar a Barcelona amb motiu de la visita de Franco (el cost total puja 834 pessetes, és a dir, 13,90 pessetes per bitllet) i resposta de l’Ajuntament en què certifica que s’ha fet efectiu el pagament. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (1)

“Manresa”, maig de 1949: nota del periòdic en què crida els manresans i bagencs a anar a Barcelona a rebre el Caudillo. L’escrit acaba amb aquestes paraules: “Caudillo de España: los catalanes en posición de firmes desde su labor cotidiana y eficaz están siempre a tus órdenes. Por nuestra Revolución, por nuestros Caídos, por nuestra Independencia, toda España, en un solo grito, en un solo clamor: ¡Falange, Franco y nadie más!

 

Invitacions d’altres ajuntaments

Documents (7)

Juliol de 1951: invitació adreçada per l’alcalde de Mataró, Antoni Cabot Bover, al seu homòleg de Manresa, a assistir als actes de la Festa Major. Resposta d’aquest darrer, que lamenta no poder-hi assistir. (Arxiu Municipal de Manresa)

30/1/1956: invitació adreçada per l’alcalde de Vic, Josep Maria Costa Velasco, al seu homòleg de Manresa, a assistir als actes de celebració del 17è aniversari de la “liberación” de la ciutat. (Arxiu Municipal de Manresa)

5/5/1949: saluda de l’alcalde de Manresa, Joan Prat Pons, adreçat a l’alcalde de Castellfollit del Boix, a qui recomana que assisteixi el dia 10 de maig a la recepció amb motiu del segon aniversari de la presa de possessió del governador civil Eduardo Baeza Alegría. Relació de persones que hi van assistir. (Arxiu Municipal de Manresa)

5/6/1952: saluda adreçat a diferents personalitats manresanes en què se’ls comunica la inauguració del monument als herois del Bruc a càrrec del general Franco; se’ls informa que l’Ajuntament de Manresa hi serà present i se’ls hi demana l‘assistència. Relació de noms a qui s’ha enviat el saluda. (Arxiu Municipal de Manresa)

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)