Els primers actes religiosos de la postguerra - El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Portal de memòria
i història de Manresa

Els primers actes religiosos de la postguerra

Fotografies (5)

Missa de campanya típicament franquista, amb soldats armats, a la plaça de Crist Rei de Manresa, l’any 1939.

 

Documents (10)

10/03/1939: carta d’Antoni Mestres, prevere de la Seu, en què es convida l’alcalde a la recepció del bisbe de la diòcesi i a la posterior missa i tedèum, i carta de l’alcalde als regidors en què els prega la seva assistència a l’acte. (Arxiu Comarcal del Bages)

31/03/1939: ban de l’alcalde accidental, Francesc Torra Trullàs. S’hi fa saber que amb motiu de la “liberación de Madrid y del resto del territorio nacional por el Glorioso Ejército Español” i, per tant, de la fi de la guerra, se celebrarà una “Misa de campaña y un Responso en la Plaza de España” (acabava de ser batejada amb aquest nom, en substitució del de Francesc Macià), “en sufragio de los caídos gloriosamente por Dios y por España en los frentres de batalla y en la retaguardia, víctimas del terror marxista“. Invita a assistir-hi tots els ciutadans, “esperando de la proverbial y reconocida religiosidad y patriotismo del pueblo de de Manresa que se servirá honrarlo con su asistencia“. (Arxiu Comarcal del Bages)

21/04/1939: carta d’Antoni Mestres, prevere de la Seu, a l’alcalde de Manresa, en què es convida l’alcalde i a la resta del consistori a la missa i tedèum, “para dar gracias a Dios por la victoriosa terminación de la guerra”. (Arxiu Comarcal del Bages)

6/05/1939: invitació adreçada a l’Ajuntament pel “Comandante Primer Jefe de la Tercera Agrupación de la División 50 B.L.M.”, Francisco Llinás de Les, a la “Misa de campaña” que se celebrarà al passeig de Pere III, amb motiu de l’aniversari de la fundació dels batallons de guarnició de la caserna del Carme. (Arxiu Municipal de Manresa)

6/05/1939: ban de l’alcalde Domènec Prunés en què informa de l’ajornament d’una missa al cementiri, a causa de la celebració d’una missa de campanya al Passeig. (Arxiu Comarcal del Bages)

12/05/1939: ban de Domènec Prunés -“Alcalde-Presidente del Ayuntamiento Nacional de Manresa“- en què recorda a tots els manresans que al cementiri se celebrarà una “Misa en sufragio de los caídos por Dios y por España, víctimas del terror marxista, esperando de la reconocida religiosidad y patriotismo de los ciudadanos que se servirán honrar dicho acto con su asistencia”. (Arxiu Comarcal del Bages)

30/05/1939: carta dels “Cofrades de la Minerva” a l’alcalde en què demanen a l’Ajuntament de Manresa una col·laboració econòmica per celebrar les festes de Corpus. S’hi argumenta també que serà “la primera vez que Dios Eucaristía será paseado en triunfo por nuestras calles, después de la revolución marxista, y porque se impone un acto público y solemne de acción de gracias por el fin de la guerra y victoria de nuestros ejércitos“. (Arxiu Comarcal del Bages)

5/06/1939: nota d’agraïment de l’alcalde de Manresa al “Iltre. Sr. Capitán-Jefe del S.I.P.M.”, per haver cedit el seu cotxe perquè el bisbe de Vic pugui tornar a la seva residència. (Arxiu Comarcal del Bages)

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)