Celebracions franquistes - El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Portal de memòria
i història de Manresa

Celebracions franquistes

Text introductori

La dictadura franquista mai no va voler una reconciliació ni política ni social, un cop acabada la Guerra Civil. Al contrari, va imposar la seva victòria a tothom i no va demostrar clemència ni compassió envers els vençuts i llurs famílies.

Aquest fet fou una constant en totes les ostentoses celebracions públiques de les seves commemoracions.

En aquests actes propagandístics, doncs, la veritat històrica es tergiversava, fins al punt de convertir un violent aixecament militar contra el govern democràtic i legítim de la República -i que va ser la causa d’una cruenta guerra civil-, en un acte heroic i altruista executat, sempre segons la versió oficial, només pensant en el presumpte benefici de la població.

Una població que, d’una manera o altra, quedava obligada a participar en aquestes celebracions: des de la paternalista “paga doble” del 18 de juliol, certament benvinguda en uns temps de penúria, fins als tocs de les sirenes de fàbriques i comerços, tot passant per desfilades, himnes, misses i tota mena de litúrgies glorificadores de la figura del dictador.

Tot plegat, en el decurs de commemoracions oficials com ara la de la Liberación de la ciutat (24-1), el Día de la Victoria (1-4), de los Caídos (20-11), del Caudillo (1-10) …

 

El “18 de julio”, aniversari del “Alzamiento”

Fotografies (14)

15/7/1956: amb motiu del vintè aniversari del “Alzamiento Nacional” s’inauguren els carrers “Héroes manresanos de Espinosa de los Monteros” i “Primera Centuria Catalana de la Falange Española y de los Jons ‘Virgen de Montserrat’”. L’agenda d’actes oficial va començar a les 11 del matí a l’Ajuntament amb una recepció oficial. Després missa, a la basílica de la Seu. Posteriorment, la comitiva es va desplaçar als carrers 257 i 259 de la ciutat, situats darrera l’antiga plaça de Toros, per col·locar-hi les noves plaques. Entre les autoritats, el general José de Arjona y Betegón, l’alcalde de Manresa Joan Prat Pons, el jutge de primera instància Narcíso Farrán Ucheda, l’inspector provincial del Movimiento Alberto Blanch i el “consejero provincial” del Movimiento Luis de Caralt. (Fons Enric Villaplana – Arxiu Comarcal del Bages)

18/7/1958: commemoració del “18 de Julio” a l’Ajuntament de Manresa, a càrrec de Falange (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (8)

1939

17/7/1939: Comunicat de l’Ajuntament que anuncia que es recordarà amb sirenes i campanes l’aniversari del “Alzamiento”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1946

17/7/1946: Saluda del comandant militar del “Batallón de Cazadores de Montaña, Barcelona nº 5”, Santiago Gómez García, en què convida el cap de la Guàrdia Urbana “a una copa de vino español”, amb motiu de la commemoració del “Alzamiento Nacional”. Al revers, les persones que hi van assistir. (Arxiu Municipal de Manresa).

Invitació al tinent d’alcalde Francesc Torra Trullàs als actes organitzats per la “Hermandad de Cautivos por España (Caballeros de España)”, que tenen com a madrina Rosa Delisau de Guitart. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1950

Còpia del telegrama de l’alcalde Josep Moll adreçat al cap de la “Casa Civil de S.E. El Jefe de Estado”, en què què li manifesta “nuestra más ferviente e inalterable adhesión“, amb motiu del 14è aniversari del “Glorioso Movimiento Nacional“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Escrit de l’alcalde Josep Moll al general de la comandància, per tal que faci arribar a Franco les mostres d’adhesió i gratitud de l’Ajuntament de Manresa. (Arxiu Municipal de Manresa).

18/07/1950: ordre de la desfilada commemorativa del “18 de Julio“. (Arxiu Municipal de Manresa.

 

1951

Còpia del telegrama de l’alcalde Joan Prat Pons d’adhesió al general Franco, amb motiu del quinzè aniversari del “Glorioso Movimiento Nacional“. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (13)

“Manresa”, 17/7/1942: Portada de l’edició corresponent a la vígila del “18 de Julio“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 20/7/1946: crònica de la celebració del “18 de Julio“. (Arxiu Comarcal del Bages).

19/07/1947: crònica de la celebració del “18 de Julio“. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 17/07/1948: articles sobre el “18 de Julio” (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 17/7/1948. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 20/07/1950: crònica de la celebració del “18 de Julio“. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 19/7/1951: crònica de la “jornada de paz venturosa, de santa hermandad y de legítima alegría“. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 17/07/1952: portada de l’edició corresponent a la vigília del “18 de Julio” de 1952. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 19/7/1952: crònica de la celebració. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 17/7/1954: actes per celebrar el divuitè aniversari del “Alzamiento Nacional”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 17/7/1957: portada de l’edició corresponent a la vigília del “18 de Julio” de 1957. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 17/7/1958: edició corresponent a la vígila del “18 de Julio” de 1958. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

El monument a “los caídos”

Fotografies (5)

18/7/1958: inauguració del monument a “los Caídos”, a la plaça de la Reforma, amb la presència del governador civil de Barcelona Acedo Colunga. El monument, de 16 metres d’alçada, portava inscrits només els noms dels manresans que moriren durant la Guerra Civil lluitant al bàndol franquista; cap referència als del bàndol república. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

Documents (34)

Juny de 1950: documentació municipal sobre l’acord de creació d’una “Comisión Gestora pro monumento a los Caídos” i proposta dels designats. Segons el text, el sacrifici d’aquestes víctimes “en las etapas de la lucha homérica ha posibilitado la razón de nuestra existencia actual y la supervivencia de una Manresa libre de la opresión de la anti patria“. (Arxiu Municipal de Manresa).

El Jefe provincial del Movimiento, Antonio F. De Correa, nomena Josep Maria Viñoly Font membre de la “Comisión Gestora Pro Erección del Monumento a los Caídos en la ciudad de Manresa”. (Arxiu Municipal de Manresa).

Document sense data en què consta la relació de membres de la comissió gestora pro monument “a los Caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

26/1/1956: acta de constitució de la “Comisión Gestora pro-monumento a los Caídos” i requeriment a l’Ajuntament per tal que agiliti els tràmits d’expropiació de terrenys on s’ha d’emplaçar el monument. Tal com havia acordat la comissió gestora de 1950, la ubicació inicial prevista és el carrer de Calvo Sotelo (actual carrer de Circumval·lació), eix amb la Plaça d’Espanya. (Arxiu Municipal de Manresa).

15/03/1956; Avanç del pressupost del monument fet per l’arquitecte municipal, que puja 687.710 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

6/11/1957: acceptació del contracte d’alcaldia amb Trinidad Santiago Martínez, de Sant Vicenç de Castellet, gerent de Canteras Musarra Bosch, SA. L’empresa accepta assumir les obres del monument ”a los caídos” amb un pressupost de 219.000 pessetes, al marge dels treballs de fonamentació de l’obra. (Arxiu Municipal de Manresa).

7-11-1957: la Comissió Municipal Permanent aprova un pressupost total de 375.000 pessetes per a la construcció del monument, una part de les quals hom creu que sortiran de donatius dels manresans. (Arxiu Municipal de Manresa).

Croquis de l’alçat, la planta i la secció del monument, segons un projecte datat el 7 d’octubre de 1942. (Arxiu Municipal de Manresa).

Juliol-novembre del 1957: correspondència entre D.I.E.S.P.A (Distribuidores Exclusivos del Escudo de España.) i la comissió gestora del monument. L’empresa anuncia el mes de juliol l’enviament d’un escut i, a més, un donatiu de 5.000 pessetes per afegir “a las aportaciones por suscripción pública que puedan llegar, y que nuestra modesta ofrenda esté también representada en esa magnífica obra, que tal alto pone el Patriotismo y Falangismo de Manresa“. Signa la carta de D.I.E.S.P.A. el “Camarada García García y García… con un saludo brazo en alto“. Tanmateix, el mes de novembre la comissió els escriu perquè “a pesar del tiempo transcurrido no hemos sido favorecidos con ulteriores noticias de su parte“. (Arxiu Municipal de Manresa).

27/7/1957: Nota de Falange segons la qual han rebut de la comissió gestora un talonari de rebuts en blanc per recollir donatius per al monument. (Arxiu Municipal de Manresa).

Talonari per recollir donatius “con destino a la erección del Monumento a los Caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

28/11/1957: Rebut d’un donatiu a la Beneficiència Municipal de 65 pessetes, procedent dels fons de la comissió gestora pro monument. (Arxiu Municipal de Manresa).

4/6/1958: Anunci adreçat als manresans per tal que tots els ciutadans que tinguin algun familiar víctima de la Guerra Civil (lògicament, s’entén únicament del bàndol franquista) vagi a la regidoria de Governació per tal que se’n pugui inscriure el nom al monument, que finalment s’instal·larà a la plaça de la Reforma (aleshores denominada plaça d’Argentina). (Arxiu Municipal de Manresa).

9/7/1958: Llista de “caídos” que figuraven al programa oficial i una segona llista amb diverses correccions, que seria la que s’utilitzaria per inscriure correctament els noms a la placa del monument. (Arxiu Municipal de Manresa).

Juliol de 1958: programa oficial de la inauguració del monument a “los caídos” i invitacions a l’acte, adreçades a diferents autoritats. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1959

16/7/1959: Saluda del responsable de cerimonial de l’Ajuntament, Jaume Sarradell Company, a l’alcalde Josep Moll Vall, en què li recorda els actes commemoratius del “18 de Julio”. S’hi informa que es beneiran les plaques del monument “a los caídos” amb els noms de les víctimes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (5)

“Manresa”, 17/7/1957: informacions sobre la construcció del “Monumento a los Caídos” i “relación de Caídos durante la GUERRA DE LIBERACIÓN y CAMPAÑA DE RUSIA“. No hi apareix el nom de cap soldat republicà. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 2/8/1958: crònica de la inauguració del monument. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

Actes per celebrar la “liberación” de Madrid i la fi de la Guerra

Documents (2)

28/03/1939: edicte de l’alcalde de Manresa, Domènec Prunés, en què demana als manresans que amb motiu de “la liberación” de Madrid, i perquè puguin “asociarse a las manifestaciones de júbilo y entusiasmo que ha producido esta nueva y grandiosa gesta del invicto Ejército que acaudilla el Generalísimo Franco“, es faci festa a la tarda i es participi en una manifestació que sortirà de la plaça Major. (Arxiu Comarcal del Bages).

31/03/1939: comunicat de Francesc Torra Trullàs com a alcalde accidental de Manresa que informa que, amb motiu de la finalització de la guerra, es farà una missa de campanya a la plaça d’Espanya, “en sufragio de los caídos gloriosamente por Dios y por España en los frentes de batalla y en la retaguardia, víctimas del terror marxista“. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

El “Dia de la Victòria”

Fotografies (4)

1/4/1943: 4 fotografies de celebració del “Día de la Victoria”, amb la desfilada d’excombatents i falangistes locals. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (33)

16/5/1939: Comunicat de l’alcalde en què demana la sala d’actes del Casino per realitzar el ball de celebració del “Día de la Victoria”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1940

30/3/1940: Llista d’escoles i particulars que assistiran a la missa amb motiu del primer aniversari de la victòria franquista. S’hi preveia una assistència de 2.313 estudiants. (Arxiu Municipal de Manresa).

30/3/1940: Disposició de la Guàrdia Urbana amb motiu de la celebració del “Día de la Victoria”. (Arxiu Municipal de Manresa)

Plànols amb les indicadions d’on s’havien de situar les autoritats i els diferents cossos al Passeig, amb motiu de la missa commemorativa de la victòria franquista. (Arxiu Municipal de Manresa)

Abril del 1940: carta de l’entitat “Deporte Ciclista Manresano” al cap de la Guàrdia Urbana per agrair-li la col·laboració en l’organització del “Premio de la Victoria“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa de la cursa ciclista organitzada amb motiu de la celebració de la victòria franquista per l’entitat “Deporte Ciclista Manresano”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1941

2/4/1941: Comunicat de Falange a l’alcalde de Manresa, a qui convida a assistir a la cursa ciclista organitzada conjuntament per la “Peña Ciclista Buenavista“, amb motiu de la commemoració de la “Liberación Nacional”. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial del “II Gran Premio de la Victoria”, organitzat per “Deporte Ciclista Manresano” amb motiu de l’1 d’abril. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1943

1/4/1943: Programa d’actes commemoratius organitzats pel Primer Batallón del Regimiento de Infantería nº 64 de la caserna del Carme. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1945

28/3/1945: Invitació del “Jefe de Ceremonial” de Falange, Hipólito De Pedro Martínez, a l’alcalde Josep Montardit Garcia, a la missa commemorativa de l’aniversari de la victòria franquista. (Arxiu Municipal de Manresa).

Relació de personalitats i institucions a qui es van enviar invitacions amb motiu dels actes commemoratius. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1947

Ordre del Batallón de Cazadores de Montaña Barcelona nº V, Comandancia Militar de Manresa, en què explica com es desenvoluparà la jornada de celebració de la “Fiesta de la Liberación”.

31/3/1947: Disposició i ordre de la Guàrdia Urbana en referència a la “Fiesta de la Victoria”, prevista l’endemà. (Arxiu Municipal de Manresa)

1/4/1947: Peces musicals que formaven part del programa que la Banda Municipal va interpretar en el concert del dia 1 d’abril, “Fiesta de la Victoria”. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

1948

27/3/1948: Invitació del “Jefe de Ceremonial” de Falange, Hipólito de Pedro Martínez, a l’alcalde Joan Prat Pons a la missa amb motiu de l’aniversari de la “victoria”. Al revers, llista de personalitats a qui es va enviar la invitació. (Arxiu Municipal de Manresa).

30/3/1948: Invitació del “Jefe de Ceremonial” de l’Ajuntament de Manresa, Francesc Gual Vilaseca, adreçada al tinent d’alcalde Pere Perera Casajuana, amb motiu de la missa de la “Fiesta de la Victoria”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1951

29/3/1951: Invitació del “General Jefe de Infanteria Divisionaria 42” (Divisió de Muntanya), José Muñoz Valcárcel, a l’alcalde i regidors a la missa de commemoració de la victòria franquista.

 

1953

30/3/1953: La comandància militar de Manresa convida l’alcalde i regidors a la missa que es farà a la basílica de la Seu, amb motiu de la “Fiesta de la Liberación”.

 

Premsa (13)

“Ciudad”, 30/3/1940: Disposició que obliga els excombatents a assistir a Barcelona al “magno desfile de la Victoria“.

“Manresa”, 31/3/1942: Portada amb motiu del tercer aniversari de la “Victoria de España“.

“Manresa”, 31/3/1943: Portada amb motiu del quart aniversari del “Día de la Victoria”.

“Manresa”, 31/3/1943: programa del quart aniversari del “Día de la Victoria”.

“Manresa”, 31/3/1943: instruccions per assistir a la missa de campanya.

“Manresa”, 31/3/1944: Portada amb motiu del cinquè aniversari del “Día de la Victoria”.

“Manresa”, 31/3/1945: Portada amb motiu del sisè aniversari del “Día de la Victoria”.

“Manresa”, 29/3/1947: L’alcalde Prat Pons recorda que durant la festivitat del “VIII Aniversario de la Victoria” els comerços han de romandre tancats i espera “del vecindario” que “ponga colgaduras en balcones y ventanas“.

“Manresa”, 31/3/1949: Portada amb motiu del desè aniversari del “Día de la Victoria”.

“Manresa”, 31/3/1950: invitació als afiliats a Falange perquè assisteixin a la “Misa por los Caídos en la Cruzada“.

“Manresa”, 31/3/1953. Arran del catorzè aniversari del “Día de la Victoria”, el periòdic parla de “Victoria de España“.

“Manresa”, 31/3/1953

“Manresa”, 30/3/1957: article que rememora “aquel primero de Abril inolvidable“.

 

Fiesta de la “liberación” de Manresa

Fotografies (30)

24/1/1947: fotografies de la celebració del 8è aniversari de “la liberación” de Manresa. Després que a la Plaça Major es fes l’acte simbòlic en què es llegí l’informe oficial de guerra del 24 de gener de 1939, se celebrà al Teatre Conservatori un “acto de afirmación nacional“. Els actes foren presidits per l’alcalde i el governador civil, Bartolomé Barba. (Arxiu Comarcal del Bages).

24/1/1951: celebració del 12è aniversari de “la liberación”. Fotografies de la sortida de la Seu -on es va fer la missa “en acción de gracias por la Liberación de Manresa, por el invicto Ejército del Caudillo“- del míting al Teatre Conservatori (hi van participar el tinent d’alcalde Ernest Sala Gelabert, Josep Segura Sanfeliu, secretari provincial de la “Vieja Guardia“, i Alfredo A. de Casanova Fernández, delegat provincial d’ex-cautivos) i del dinar de celebració dels excombatents. (Arxiu Comarcal del Bages)

24/1/1952: celebració del 13è aniversari de “la liberación” de Manresa en diferents actes a la Seu, a l’Ajuntament i al Teatre Conservatori. Entre les autoritats, el general José Muñoz Valcárcel; l’alcalde accidental de Manresa Josep Moll; José Solano Latorre sots-cap provincial del Movimiento; Alfonso Ibáñez Ferrán, secretari local del Movimiento de Barcelona; Ernesto Sala Gelabert i el comissari de policia Alejo Sánchez de la Peña. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (138)

1940

29/12/1939: Comunicat de l’arxipreste de la basílica de la Seu, Valentí Gibert, en què agraeix que s’hagi pensat en ell per formar part de la comissió de les festes de la “liberación” de la ciutat. (Arxiu Municipal de Manresa).

30/12/1939: Comunicat de Falange amb els càrrecs que formaran part de la comissió de les festes de la “liberación”. (Arxiu Municipal de Manresa).

5/1/1940: Invitacions del govern municipal manresà a diferents autoritats militars relacionades amb la “liberación de la ciudad”: el coronel Mizzian, el general García Valiño i el tinent coronel Julio Pérez Salas. (Arxiu Municipal de Manresa).

23/1/1940: Nota que avisa el personal de la Guàrdia Urbana que “puede vestir con orgullo el uniforme de arma o unidad combatiente“. (Arxiu Municipal de Manresa).

23/1/1940: Llista d’assistents a la missa de campanya i croquis d’on han de seure durant la desfilada de les tropes al Passeig. (Arxiu Municipal de Manresa).

23/1/1940: relació de les diverses tasques que ha d’efectuar la Guàrdia Urbana durant la celebració de la jornada de la “liberación“. (Arxiu Municipal de Manresa).

23 i 24/1/1940: full titulat “Suplemento de las fiestas de la liberación”; entre d’altres actes de la jornada, s’hi especifica que “en la fachada del teatro Conservatorio será colocado un cuadro de cinco metros del GENERALÍSIMO FRANCO“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1940. (Arxiu Municipal de Manresa).

24/1/1940: Programa de l’actuació al Kursaal del “divo de divos” Marcos Redondo i Maria Teresa Planas. (Arxiu Municipal de Manresa).

12/01/1940: carta del Centre d’Esports Manresa a la comissió “pro-fiesta de la liberación” en què demana que anunciïn en el seu programa el partit que jugarà el mateix dia 24 amb el Futbol Club Barcelona (equip reserva). La missiva acaba amb les frases: “¡Saludo a Franco! ¡¡¡Arriba España!!!” (Arxiu Municipal de Manresa).

Relació de despeses dels actes de la “fiesta de la liberación” corresponents a l’any 1940, a càrrec de les arques municipals. (Arxiu Municipal de Manresa).

Contracte de La Principal de Bages perquè actuï el 23 de gener. (Arxiu Municipal de Manresa).

29/01/1940: Nota manuscrita de Valentí Gibert, arxipreste de la Seu, en relació a l’import abonat per la comissió de festes de la “liberación“. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1941

20/1/1941: Carta del “jefe local” de Falange, Àngel Badia, que convoca tots els milicians a la celebració del segon aniversari de la “liberación” de la ciutat. El text acaba dient que se sancionarà qui deixi de prestar el servei, tot i que “el deseo de todos los Camaradas de exteriorizar en dicha fecha la gratitud debida al Caudillo y a sus soldados heroicos que nos redimieron y rescataron la unidad de la Patria, hará, sin duda, innecesarias tales medidas“. (Arxiu Municipal de Manresa).

22/1/1941: invitació del cap de cerimonial de l’Ajuntament, Francesc Gual Vilaseca, al comandament militar de la “plaza” de Manresa a assistir a les festes de la “liberación”. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1941. (Arxiu Municipal de Manresa).

10/2/1941: Relació de les factures generades amb motiu de les festes de la “liberación” de l’any 1941; l’import total és de 2.102,25 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1942

23/1/1942: serveis que han d’efectuar la Guàrdia i Policia Urbana amb motiu de les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Reglament general dels diferents actes de la jornada de “liberación” a tot l’Estat. Després de la lectura del “parte oficial de guerra” del dia de la “liberación“, s’havien de llegir les següents paraules de José Antonio: “¡Catalanes! Que el futuro, como el pasado, no os intente borrar como una generación maldita que tendió a su pueblo los puentes del aniquilamiento. ¡Catalanes!, que la gran España -la de hoy, la de ayer y la de mañana- integre vuestros esfuerzos -los de la gran Cataluña- para servir a la alta empresa de unificación donde todos los españoles habremos de salvarnos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1942: Detall de les despeses imprevistes generades per les festes de la “liberación”. La suma total puja 400,55 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1943

Gener de 1943: Instruccions del departament de propaganda de la “Vicesecretaría de Educación Popular de FET y de las JONS” de la província de Barcelona, de com s’han de desenvolupar els actes de celebració i de reafirmació “nacional-sindicalista” del cinquè aniversari de la “liberación“, signades pel governador civil i “jefe provincial” del Movimiento, Antonio F. De Correa Veglison. (Arxiu Municipal de Manresa).

20/1/1943: resposta favorable del coronel Julio Pérez Salas a l’alcalde de Manresa, que l’havia convidat a assistir a la festa de la “liberación“. Pérez Salas comandava les forces que van ocupar la ciutat el 24 de gener de 1939. (Arxiu Municipal de Manresa).

21/1/1943: Invitació a les festes i al dinar posterior adreçada per l’alcalde a l’arxipreste de la Seu, Valentí Gibert Mensa; s’hi afirma que “tendrá un puesto reservado en la comida íntima que, presidida por el Excmo. Sr. Gobernador Civil y Jefe Provincial del Movimiento, Camarada Antonio F. de Correa Veglison, se celebrara en el Salón Consistorial…“. (Arxiu Municipal de Manresa).

22/1/1943: Comunicat de l’alcalde Domènec Prunés en què insta a penjar motius als balcons i a participar en les festes; s’hi destaca l’acte especial d’hissar la bandera espanyola. (Arxiu Municipal de Manresa).

22/1/1943: Comunicat de l’alcalde Prunés en què insta a tancar botigues i fins i tot a suspendre els serveis d’enllustradors entre les deu i les dotze, amb motiu de les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

24/1/1943: Distribució dels comensals a la “comida íntima” de celebració de les festes de la “liberación”: en total 13 taules i 67 comensals. A la primera taula, entre d’altres, hi figuren el governador civil, el coronel Pérez Salas, l’alcalde, el cap de Falange i l’arxipreste de la Seu. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener/1944: Distribució de les autoritats i participants en la missa de celebració de la “liberación”, a la basília de la Seu. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener/1944: Distribució de l’exèrcit i diferents seccions que participen en els actes a la “Plaza de los Mártires”, actual Plaça Major. (Arxiu Municipal de Manresa).

17/1/1944: Invitació de l’alcalde Josep Montardit al coronel Julio Pérez Salas, “Jefe de la Columna del Glorioso Ejército Español que liberó a Manresa com bravura y pericia notorias“. (Arxiu Municipal de Manresa).

20/1/1944: Comunicat de l’alcalde Josep Montardit en què recorda la importància de l’acte d’hissar la bandera. (Arxiu Municipal de Manresa).

21/1/1944: Invitació de l’alcalde Josep Montardit al cap de la Guàrdia i Policia Urbana als actes commemoratius del cinquè aniversari de la “liberación“. Hi afirma que té “sumo interés en que asistan a dichos actos todos los funcionarios municipales francos de servicio y que veré con disgusto cualquier falta de asistencia“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1944. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1945

20/1/1945: Invitació del delegat comarcal d’excombatents i de Falange, Pere Carreras Roca, a l’alcalde Josep Montardit, a un dinar de germanor amb motiu de la celebració del sisè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Municipal de Manresa).

20/1/1945: El “Jefe de Ceremonial de FET y de las JONS”, Hipólito de Pedro Martínez, convida l’alcalde Montardit als diferents actes commemoratius. Li recorda que “los Afiliados al Movimiento deben asistir de uniforme“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1945. (Arxiu Municipal de Manresa).

Comunicat propagandístic que insta a participar als actes de les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Distribució dels comensals i taules al dinar a l’hotel Sant Domènec amb motiu de les festes. A la primera taula figuren el governador civil, l’alcalde, l’arxipreste de la Seu i el cap local de Falange. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1946

23/1/1946: Ordres adreçades a la Policia i Guàrdia Urbana amb motiu de la celebració. (Arxiu Municipal de Manresa).

23/1/1946: Ban de l’Ajuntament que recorda la importància de celebrar adequadament les festes de la “liberación”. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1946. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener del 1946: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 14.100 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Ordre de pagament de l’Ajuntament al tramoista del Teatre Conservatori Ignasi Prat Puig; l’import total ascendeix 43 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1947

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1947. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener del 1947: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 18.498’90 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

24-1/1947: Rebut de la cobla-orquestra La Principal del Bages per una audició de sardanes durant les festes; l’import és de 500 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1948

19/1/1948: Invitació de l’alcalde Joan Prat Pons a Marcos Redondo -fill adoptiu de la ciutat-, perquè participi en les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

20/1/1948: Comunicat de l’alcalde amb els horaris que hauran d’acomplir els comerços durant els tres dies de celebració de les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1948. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1948: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 24.591,35 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1949

Gener de 1949: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 23.995,50 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1950

Gener de 1950: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 23.471,80 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1950: Intent per part de l’Ajuntament de contractar un grup de comparses d’animació de Navarra. La temptativa fracassà a causa de problemes interns de les comparses. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1950. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1951

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1951. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1951: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a la Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 27.306 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa de la “Comida Hermandad de Ex-Combatientes”, amb motiu de l’aniversari de la “liberación” i relació de les persones convidades. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1952

Llista de convidats al “almuerzo” de la festa de la “liberación” i personalitats que requereixen cotxe. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1952: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a la Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 29.227,25 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1953

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1953. (Arxiu Municipal de Manresa).

Cartell dels actes de celebració de la “liberación” de l’any 1953. (Arxiu Municipal de Manresa).

26/1/1953: Escrit del general Julio Pérez Salas en què justifica la seva absència a les festes a causa d’una grip. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1953: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 27.013,37 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1953: llista de convidats al “almuerzo”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1954

24/1/1954: Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1954. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1954: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 29.179,60 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1955

24/1/1955: Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1955. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1955: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 29.403,17 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1956

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1956. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener del 1956: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 29.159,05 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1957

21/1/1957: Carta manuscrita del cantant de lírica Marcos Redondo; després d’agrair a l’alcalde la invitació a les festes, hi afirma que no hi podrà assistir per tenir actuacions programades. (Arxiu Municipal de Manresa).

22/1/1957: Telegrama de Mariano Calviño en què informa que no podrà assistir a les festes. (Arxiu Municipal de Manresa).

24/1/1957: Telegrama del general Pérez Salas en què s’adhereix a la celebració de la “liberación“. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1957. (Arxiu Municipal de Manresa).

Gener de 1957: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 27.735,15 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1958

Gener de 1958: expedient de l’Ajuntament en què es consigna la subvenció a Falange per als actes commemoratius de la “liberación”. La relació de factures derivades de les festes puja 26.183,70 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

27/1/1958: Factura d’Ignasi Prat per muntar i desmuntar cortines al cine Olímpia en el míting de l’aniversari de la “liberación“; en total, l’import és de 410 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

Programa oficial de les festes de la “liberación” de l’any 1959. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (22)

“Ciudad”, 23/1/1941: portada de l’edició corresponent a la vigília del segon aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1942: portada de l’edició corresponent a la vigília del tercer aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1943: portada de l’edició corresponent a la vigília del quart aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1943. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 22/1/1944. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 22/1/1944: portada de l’edició dedicada al cinquè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 22/1/1944: L’alcalde Montardit demana guarnir els balcons per tal que “Manresa exteriorice de un modo unánime y sin abstenciones la imborrable gratitud que debe al Generalísimo Franco y a sus heroicos soldados que hace cino años nos rescataron de la esclavitud roja para hacernos hijos de una España que, guiada sabia y paternalmente por el Caudillo, es hoy ejemplo en el mundo“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1945: l’alcalde Montardit recorda la festivitat del dia de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1947. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1947: “Las demostraciones viriles de los pueblos de Madrid, Barcelona y de todo el país lo han dicho claramente: ¡España para los españoles! ¡Y los españoles por Franco, que es la garantía firme de que España seguirá viviendo y progresando en paz!“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 17/1/1948. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 22/1/1949: portada de l’edició dedicada al desè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 21/1/1950: portada de l’edició dedicada a l’onzè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 21/1/1950. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1951: portada de l’edició corresponent a la vigília del dotzè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1952: portada de l’edició corresponent a la vigília del tretzè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1952. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1953: portada de l’edició corresponent a la vigília del tretzè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1954. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 22/1/1955. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 23/1/1957: portada de l’edició corresponent a la vigília del divuitè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 24/1/1959: portada de l’edició corresponent al vintè aniversari de la “liberación“. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

El “Día del Caudillo”

Premsa (6)

“Manresa”, 1/10/1949: portada de l’edició corresponent al “Día del Caudillo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 30/9/1950: portada de l’edició corresponent a la vigília del “Día del Caudillo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 30/9/1953. Parla de “la avasalladora campaña de Liberación Nacional, convirtiendo en polvo los funestos arrestos de los enemigos de la Patria” i de la “era venturosa de paz y de prosperidad que venimos disfrutando, la conservación de nuestra amada soberanía y una situación internacional aureolada de prestigio“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 1/10/1953: text publicat a la portada de l’edició corresponent al “Día del Caudillo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 1/10/1955: portada de l’edició corresponent al “Día del Caudillo“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 1/10/1959: text publicat a la portada de l’edició corresponent al “Día del Caudillo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

El “Día de los caídos”. Aniversari de la mort de José Antonio Primo de Rivera

Documents (36)

1939

1/11/1939: Instruccions de la comandància municipal de la Guàrdia i Policia Urbana de com s’han de desenvolupar els actes d’honor i d’homenatge als “caídos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1940

19/11/1940: Invitació de Falange a l’alcalde per assistir a la missa funeral per José Antonio Primo de Rivera. (Arxiu Municipal de Manresa).

27/10/1940: Croquis del plànol de la distribució dels assistents a l’homenatge als “caídos”, al cementiri municipal. (Arxiu Municipal de Manresa).

Pregària a José Antonio Primo de Rivera. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1942

31/10/1942: Disposició de la Guàrdia i Policia Urbana en què dóna instruccions de com s’ha de desenvolupar l’acte d’homenatge als “caídos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1943

26/10/1943: Invitació de Falange a l’alcalde Josep Montardit, amb motiu de la missa pels “caídos” i pel primer manresà mort a la División Azul, Fulgencio Audina. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1947

24/3 i 8/4 de 1947: Correspondència entre l’alcalde de Manresa Joan Prat i l’alcalde de Jerez de la Frontera, en relació a l’homenatge a Miguel Primo de Rivera. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1948

27/10/1948: Nota del “jefe de ceremonial” de Falange, Hipólito de Pedro Martínez, en què convida l’alcalde Joan Prat a la missa en honor als “caídos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

1/11/1948: Nota de l’ordre de col·locació de les corones de flors. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1949

30/10, 1 i 2/11/1949: Programa d’actes de la festa de Tots Sants i del “Día de los caídos”, a la capella del cementiri municipal. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1950

26/10/1950: El “jefe de ceremonial” de l’Ajuntament, Francesc Gual Vilaseca, convida el tinent d’alcalde Josep Moll Vall i diferents personalitats als actes dedicats a la memòria dels “Caídos por Dios y por España”. (Arxiu Municipal de Manresa).

29/10/1950: Ordre de col·locació de les corones de flors. (Arxiu Municipal de Manresa).

29/10/1950: “Oración de los caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1951

24/10/1951: Invitació de Falange a l’alcalde, a l’acte d’homenatge als “caídos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1953

Programa d’actes d’homenatge als “caídos”, a la capella del cementiri. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1954

Octubre de 1954: Comunicat de Falange signat per Joan Prat Pons com a “jefe local” del Movimiento, en què crida a la participació en l’acte d’homenatge als “caídos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

31/10/1954: Ordre de col·locació de les corones de flors. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1955

Novembre de 1955: Invitació del ”jefe provincial” de Falange a l’alcalde Joan Prat Pons, a la missa que es farà en honor del fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1956

Programa d’actes d’homenatge als “caídos”, a la capella del cementiri. (Arxiu Municipal de Manresa).

Oración a los caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

28/10/1956: Ordre de la col·locació de les corones de flors. (Arxiu Municipal de Manresa).

16 i 17/11/1956: Invitacions als actes en homenatge als “caídos”.

20/11/1956: Còpia de la portada de l’expedient municipal de la commemoració del vintè aniversari de la mort de José Antonio Primo de Rivera. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1957

29/11/1957: Factura del florista Jacint Ribas corresponent a les corones de flors del “Día de los Caídos” i “Aniversario de. En total, puja 1.018 pessetes. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

1958

20/11/1958: Saluda de l’alcalde Josep Moll Vall en què convida al tinent d’alcalde Josep Manubens Piquer a la missa pels “caídos” i per José Antonio. (Arxiu Municipal de Manresa).

23/11/1958: corones demanades a la floristeria Ribas i ordre de col·locació. (Arxiu Municipal de Manresa).

 

Premsa (5)

“Manresa”, 2/11/1948: crònica dels actes del “Día de los Caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”. Any 1953: crònica dels actes del “Día de los Caídos“. (Arxiu Municipal de Manresa).

“Manresa”, 20/11/1956: crònica dels actes del “Día de los Caídos“. (Arxiu Comarcal del Bages).

“Manresa”, 18/11/1957. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

El “Día de la Província”

Fotografies (7)

5/5/1957: fotografies de la celebració del Día de la Provincia a la plaça Major de Manresa (aleshores anomenada Plaza de los Mártires). A més dels discursos oficials, va incloure actes folklòrics, concursos de bandes municipals i una sessió acadèmica. Entre les autoritats que hi van assistir, el president de la Diputació de Barcelona, el marquès de Castell-Florite, i el governador civil de Barcelona, Muñoz Valcárcel. (Fons Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

Vídeos de testimonis

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)