La visita de la Verge de Fàtima (1950) - El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Portal de memòria
i història de Manresa

La visita de la Verge de Fàtima (1950)

Text introductori

El maig de l’any 1950 la imatge de la Mare de Déu de Fàtima visità Manresa. Enmig d’un clima de fervor popular, aquesta visita durà diversos dies i anà recorrent bona part dels carrers i barris de la ciutat. Com si es tractés d’unes grans enramades, la fesomia urbana de la ciutat canvià totalment: per uns dies, l’habitual grisor de la Manresa de la postguerra fou oblidada per una altra de més alegre, optimista, participativa i de colors vius.

En efecte, els veïns engalanaren carrers, façanes i balcons amb garlandes, escuts, roses, paper de seda, confeti i altres elements decoratius. Les imatges que es poden observar en aquest apartat mostren, alhora, aquesta transformació estètica i la gran gentada que envoltava el pas de la processó religiosa -amb una presència preeminent de sacerdots- pels diversos indrets del nucli urbà. Hi havia cues, per exemple, per poder transportar la imatge de la Mare de Déu o bé, tan sols, per poder-ne presenciar el pas des d’un bon lloc.

El periòdic “Manresa”, amb l’entusiasme habitual dels servidors del règim per aquest tipus d’actes, ho reflectia així: “Impresionantes actos de homenaje a la Virgen de Fátima. La ciudad, con sus mejores galas, presenta un aspecto fantástico jamás registrado”. Tanmateix, les despeses de tot plegat foren d’una certa consideració i l’Ajuntament hi contribuí amb una subvenció de 3.000 pessetes.

 

Fotografies (53)

Maig de 1950: imatges de la visita de la marededéu de Fàtima a Manresa. Milers de fidels van sortir a rebre-la pels carrers de la ciutat. (Fons Grifé, Gamisans, Lladó – Arxiu Comarcal del Bages)

 

Documents (2)

12/09/1950: proposició de la ponència de Governació de l’Ajuntament de Manresa, que planteja la possibilitat que l’Ajuntament subvencioni amb tres mil pessetes les despeses ocasionades amb motiu de les celebracions realitzades durant la visita de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima: “pusieron de relieve la profunda religiosidad de nuestro pueblo, que secundó de forma nunca vista al mejor y mayor esplendor de aquellas fiestas marianas”. Dos dies després de la proposta, el secretari i l’alcalde de l’Ajuntament ho aproven. (Arxiu Municipal de Manresa)

 

Premsa (2)

“Manresa”, 5/5/1950: anunci de l’establiment Casa Vilalta de Manresa que, amb motiu de la visita a la ciutat de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima, ofereix la venda de garlandes, escuts, roses, paper de seda, confeti i altres elements decoratius per engalanar balcons i carrers de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

“Manresa”, 17/5/1950: “Impresionantes actos de homenaje a la Virgen de Fátima. La ciudad, con sus mejores galas, presenta un aspecto fantástico jamás registrado”. Extensa crònica de la visita a Manresa de la imatge de la Mare de Déu de Fàtima, amb el discurs pronunciat per l’alcalde accidental Pere Carreras, que, entre d’altres coses, va afirmar: “¡Virgen viajera de Fátima! Con tu poder avasallador haz también aquí, el milagro de que salten lágrimas de muchos ojos hasta ahora secos y mortecinos; haz rezar labios que hace tiempo no te cantan; imprime señales de verdadera penitencia en todos nosotros pecadores; haz que se llenen, como nunca en Manresa, los comulgatorios de almas que se acerquen por Ti a Jesús”. (Arxiu Comarcal del Bages)

Taula de continguts
Buscar a tot memoria.cat

El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)