Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Josep Tomàs Cabot rememora l'incident de l'expulsió d'Amat-Piniella de Manresa

En aquest apartat us oferim un vídeo d'uns 5 minuts de durada gravat l'any 2005, en què l'escriptor manresà Josep Tomàs Cabot explica què recorda de l'incident de l'expulsió d’Amat-Piniella, del qual ell mateix va ser testimoni, ja que va succeir instants després que Amat acabés de signar-li la dedicatòria del llibre El casino dels senyors. Precisament, aquest exemplar de la novel·la és un dels elements inèdits que es pot veure fins al 24 de juny a l'exposició “Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci”.
 

Joaquim Amat-Piniella havia estat convidat a venir a signar els seus llibres en una parada instal·lada a la plaça de Sant Domènec de Manresa, el 2 de gener de 1960. Segons Tomàs Cabot, en un moment determinat van irrompre “d’una manera bastant brusca” dues persones que es van adreçar a l’escriptor supervivent de Mauthausen i li van dir, en castellà, que era un “rojo-separatista”, que allò era un “acto incivil”, que no tenia autorització i que se’n podia tornar, que a Manresa no el volien. Segons Tomàs Cabot era “una forma brusca de dir-li que feia nosa”.
 

Joaquim Amat-Piniella es devia sentir enormement ferit per aquestes paraules, pronunciades a la seva Manresa natal, fins al punt que pràcticament ja no va tornar a posar els peus a la ciutat.

Tomàs Cabot no coneixia ni sap quines persones van increpar Amat i el van fer fora, però és àmpliament conegut que un d'ells va ser el falangista manresà Fernando Pastor Campoy.

Aquí podeu veure el vídeo de Josep Tomàs Cabot.