Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

Portada

He dedicat aquest web a l’escriptor i intel·lectual manresà Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), autor -entre d’altres obres- de la novel·la K.L.Reich, un testimoni serè però escruixidor de la seva estada al camp de concentració de Mauthausen.

Amat-Piniella fou un home compromès. Amb la seva ciutat, amb el seu país, amb els drets humans i la llibertat. Va ser un activista cultural de primer ordre de la Manresa dels anys 1930, un republicà i antifeixista convençut que treballà activament per aconseguir una societat més justa i -segons les seves mateixes paraules- “una Catalunya ben lliure de tuteles i de controls”. Els articles que va escriure durant aquesta època -dels quals en aquest web en recullo un centenar- evidencien la cultura vastíssima que tenia ja de ben jove.

El feixisme destruí els projectes i les il·lusions del jove Joaquim Amat i truncà el seu itinerari d’escriptor, d’intel·lectual i de dinamitzador cultural. Exiliat del seu país, durant 4 anys i mig va patir l’infern dels camps nazis. Sobre aquesta experiència va escriure: A “la nova Europa” forjada amb sang innocent, devastacions i misèria, els espanyols anti-franquistes no tenien altra plaça que la d’un pot de cendres.

Va sobreviure però el seu retorn a Catalunya, el 1946, va convertir-se en un nou confinament. La repressió de la dictadura franquista el privà de viure a la seva ciutat i el condemnà al silenci.

Amat-Piniella és, doncs, un símbol d’aquells republicans i catalanistes, que lluitaren per uns ideals tan nobles com la llibertat, la democràcia o la promoció social i cultural de les classes populars; una generació “romàntica” -com la definí Montserrat Roig- que la Guerra Civil i el franquisme va aplacar i desactivar absolutament.

Tanmateix, el testimoni de la seva estada a Mauthausen s’ha convertit en un símbol de la deportació catalana als camps d’extermini, de la resistència republicana al feixisme, del combat de la dignitat contra la barbàrie i de la denúncia de l’horror nazi que assassinà milions de persones.

La finalitat d’aquest web és contribuir a la difusió de la figura i l’obra d’aquest manresà il·lustre, Joaquim Amat-Piniella, una persona que enorgulleix una ciutat i un país.

                                                                                           Joaquim Aloy

Vegeu els continguts del web

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella