Portal de memòria
i història de Manresa

Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

Els continguts del web

En aquest web podreu veure documents i fotografies de gran interès, procedents de diferents arxius (Arxiu Municipal de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu de Salamanca i Arxiu d’Alcalá de Henares), però especialment de l’Arxiu Comarcal del Bages, ja que Marcel Amat -fill de Joaquim Amat-Piniella- va fer donació a la ciutat de Manresa de tota la documentació del seu pare.

Cal destacar-ne les targetes postals que Amat-Piniella va escriure des del front de guerra, des de la França ocupada pels alemanys, des del camp d’extermini de Mauthausen i un cop alliberat del camp d’exterminiquatre cartes que va escriure al seu amic Ramon Martí Farreras, tres de les quals des de camps de concentració de França, el 1939, o l’informe efectuat en ple franquisme per l’Ajuntament de Manresa sobre “la actuación e ideología” d’Amat-Piniella, en resposta al fiscal instructor de la Causa General de València, que l’havia demanat.

A l’apartat “Documents” també podreu trobar el certificat de naixement, el certificat de matrimoni, el DNI, el passaport, el carnet de tinent de l’Exèrcit Republicà  i alguns documents de quan als anys 30 treballava a l’Ajuntament de Manresa, la carta original del general nord-americà Omar N. Bradley adreçada a Joaquim Amat-Piniella -en què li agraeix la dedicatòria que li va fer del llibre K.L. Reich– i un document sobre la indemnització rebuda del govern alemany per haver estat víctima del nazisme.

Una bona part dels documents i fotografies que oferim en aquest web veuen la llum per primera vegada.

Un apartat fonamental del web és dedicat a l’obra K.L. Reich, en què -entre d’altres informacions- es pot trobar la transcripció de la introducció autocensurada (d’un interès extraordinari).

El web també reprodueix 102 articles que Amat va escriure a la premsa manresana dels anys 30 sobre política, cinema, literatura, teatre, música, arts plàstiques… i que evidencien l’extensa cultura que tenia ja de ben jove. També s’hi inclouen dos articles que va escriure sobre els camps nazis i diverses opinions seves sobre temes diferents.

El web ofereix uns documents sonor inèdits de gran interès: l’àudio de l’entrevista que l’escriptora Montserrat Roig va fer a Joaquim Amat-Piniella quan preparava el llibre Els catalans als camps nazis i també una conferència de la mateixa Montserrat Roig parlant d’Amat-Piniella, de  K.L. Reich i dels camps nazis en general, pronunciada poc després de la mort de l’escriptor manresà. També s’hi pot trobar el text de l’entrevista tal com la va redactar i resumir Montserrat Roig. Finalment, podem llegir unes cartes que es van intercanviar ambdós escriptors que evidencien una relació d’afecte i admiració mutus.

Igualment, podreu tenir accés a les opinions de diverses personalitats sobre Amat-Piniella i sobre K.L. Reich i a un escrit commovedor d’uns amics seus: la família Sureda-Romero.

També es dedica un apartat especial a Maria Llaveries, l’esposa d’Amat-Piniella, una dona excepcional, que va morir quan només tenia 37 anys. S’hi pot veure íntegrament el seu expedient de depuració de mestra.

El web també aplega les notícies més destacades sobre Amat-Piniella dels darrers anys.

Finalment, el web ofereix diversos enllaços, la majoria relacionats amb l’holocaust.

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella