15. 26/07/1973 Farreras-Planas

Carta de Francesc Farreras i Duran a Joan Planas i Martí (Cuernavaca, 26/7/1973)

Transcripció:

A Joan Planas

26 Juliol 1973

Estimat Joan:

Estic molt content d’haber rebut la teva lletra del 19 de Juny i també (per fi!) el teu llibre “Les Planes de Sant Mateu, -una casa pairal-“. Gràcies pels mots de dedicatòria en el llibre. Són reflexe del afecte que jo sento per tu i per l’hereu Francesc, que deu viurer a la finca.

És un llibre ben editat, però encare millor escrit. És bo, es lleigeix, llaminer, d’una tirada. A la Pàgina 39 hi deu haber una errata d’imprenta, ja que en els temps de Pere i Caterina regnaba Felip IV. O no és aixís?

Ja veus aquesta vegada que a Correus et feren el rebut 1743 com a –Servicio interior-, és quant ha arribat. Ademés ja fa dies, però em trobava amb certes dificultats visuals per escriurer, sobretot a màquina, ja que la distància era exesiva. Are, amb les noves ulleres, ho faitj a mà, però amb mala caligrafia.

En la teva em recordes Les Brucardes de Sant Fructuós, des d’on es domina el Llobregat i Les Farreres. Sí foren meves i, per cert que, com un llampec, m’ha vingut a la memòria de quant les varetj vendre. El Geroni Ferrer em va dur els darrers rebuts de contribució, sense que jo els hagués pagat, em sembla. Fou un gest de gran amic i gran senyor de part teva, que sabies que si estaba abraçat i m’ho venia era perquè la política em costaba cuartos, al revés d’are, on per tot arreu els polítics s’aprofiten. El que em penso que per poc que fos encara ho dec. Ja et debia donar les gràcies, però are hi torno per un cas. Sempre has estat un senyor de mena!!!

Tornant al llibre, quelcom en treuré sobre Josep Maria. Si surt la Biografia, avisem per fer-la venir. El que ningú sab és que apart el bagatje que Josep Mª duia a dins (que era molt i era principal) els primers reportatges de fut-bol a El Pla temia d’escriur’els (encare anaba amb calces curtes) i m’els explicaba i jo els escribia. Llavors aprangué la lliçó que un dia em va donar Ignasi Armengou: No t’hi pensis… escriu com si parlessis. Però ho dit tornant al teu llibre i ja deribava. És bo, ben enfocat per anar del feudalisme al llinatje. Després, sincer i ple de coses interesants. Una vegada més em seràs guiatge per quant fem (o fasi l’Antoni sobre dades que ls’ dongui) el llibre dels Farreras.

Tens raó sobre les noves generacions. No saben res de res, fora una petita elite, que sab que sempre l’avui serà tributari d’ahir i responsable de demà.

Voldria extendrem més, però les ulleres noves em cancen. A veure si quant et torni a contestar puc fer-ho a plaer.

La meva Carme agraiex amb mi i correspon a la teva esposa i els dos us enviem una abraçada cordial.

Paquito