Portal de memòria
i història de Manresa

Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

L’Arxiu Històric Comarcal de Manresa rep donació de documents d’Amat i Piniella

Dades:  01/01/2001

Es tracta d’una maleta amb el document original de K.L.Reich i narracions inèdites de l’escriptor manresà

(“Freqüència”, gener-febrer 2001)
Redacció/Intra

L’Arxiu Històric Comarcal de Manresa ha rebut una donació d’una maleta plena de documents i material del manresà Joaquim Amat i Piniella, autor del llibre K.L.Reich, on relata l’experiència que va viure al camp de concentració de Mauthaussen. Entre el material hi ha l’original que es va dur a impremta d’aquest llibre, a més d’altres contes i narracions inèdites. També destaquen els fragments del llibre suprimits que permeten plantejar la possibilitat de fer-ne una edició crítica. L’Arxiu Històric ha presentat aquest nou fons, juntament amb les còpies de la documentació que hi havia al Centre d’Història Contemporània de Catalunya d’un altre manresà, Francesc Farreras i Duran, que va ser president del Parlament a l’exili.

La donació de la maleta ha estat possible gràcies al treball de dos historiadors manresans, Joaquim Aloy i Pere Gasol, que van contactar amb la família i van proposar-los de fer la cessió perquè tot el material estigués a disposició de l’Arxiu Històric per a posar-lo a l’abast d’estudiosos i historiadors interessats en la figura d’aquest personatge.

A més d’aquests documents, la maleta conté fotografies inèdites, esborranys de cartes, dedicatòries que va fer del llibre, retalls de premsa d’entrevistes que li havien fet, contes inèdites, butlletins de l’Amical de Mauthaussen, narracions i publicacions fins ara desconegudes, revistes, correspondència íntima i invitacions.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Ramon Fontdevila, ha anunciat que el consistori “iniciarà els tràmits per declarar a Joaquim Amat i Piniella “Manresà Il·lustre” i incorporar-lo a la galeria dedicada als personatges més destacats”.

Pel mes de febrer està previst el lliurament del primer premi de novel·la social que duu el nom Joaquim Amat i Piniella i pel mes de març es prepara una exposició sobre la República a Manresa

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella