Va haver-hi més d’una vaga a la Fàbrica Nova

Entrevista a Laura Sanmiquel Codina (Manresa, 1924-2021) i Pepita Burgués Burgués (Manresa, 1927), treballadores de la Fàbrica Nova (entrevista realitzada el 14/10/2006).

Pepita Burgués: Jo de la vaga que em recordo més grossa és d’aquesta, perquè demanàvem els diners aquests. El que no em recordo de les altres les fetxes que eren, però sé que vem fer vaga perquè representa ens volien fer engegar tres telers… no volíem, perquè amb dos ja en teníem ben bé prou… però llavorens van venir els rutis de… que eren de…

Laura Sanmiquel: La marca Rutis.

P.B.: Sí, la marca Ruti, que era de d’allò… de Suïssa, eren suïssos i allavòrens aquella gent d’allà, com que es veu que treballaven molt, i no sé com de quina manera treballaven, doncs representa que de la manera que ells treballaven ens volien fer treballar a nosaltres. I nosaltres no ho volíem això. Bueno, doncs vem fer una vaga… la vem predre, la vem perdre perquè és clar com que tornem a ser en allò que diem, que hi havia gent que estava necessitada, i necessitaven el diner, doncs allavòrens representa què van fer, van començar d’engegar tres telers. És clar, llavòrens la gent que no estàvem d’acord… una vaga! Una altra vaga! En vem fer de vagues, no sé quantes, però en vem fer.

Pere Gasol: …vau fer la dels quinze duros…

P.B.: Bueno, sí, aquesta és la del… aquesta és la del 46.

L.S.: Del 46, del 48…

P.B.: Jo la que me’n recordo… la més grossa haver fet…

P.G.: És aquesta…

L.S.: La del 46…

P.G.: Parlem d’aquesta, del 46…

 

www.memoria.cat/vagues-fabrica-nova-Manresa

 

Buscar a tot memoria.cat