Treballar abans del 14 anys

Entrevista a Laura Sanmiquel Codina (Manresa, 1924-2021) i Pepita Burgués Burgués (Manresa, 1927), treballadores de la Fàbrica Nova (entrevista realitzada el 14/10/2006).

Pere Gasol: A quina edat es va posar a treballa vostè?

Pepita Burgués: Jo, a treballar, treballar, m’hi van posar amb onze anys, però a la Fàbrica Nova no, en una fàbrica que en deien Cal Mandaina que feien sabates. Allà doncs a onze anys, és clar, no valíem per gaire gran cosa, llavòrens sí, llavòrens ja vaig anar aquí a la fàbrica, però aquí a la Fàbrica Nova van dir que bueno, que si passaven doncs els inspectors, fora! I quan passaven els inspectors, pués mira, ens despatxaven, al cap d’un temps hi tornàvem i fins que vaig fer, encara no tenia els catorze anys que ja hi vaig entrar.

Laura Sanmiquel: Però jo no ho vaig veure mai això dels inspectors…

P.B.: Sí, pués sí, bueno, deien que venien…jo tampoc els vaig veure mai eh!

L.S.: Perquè quan vas entrar aquí vas entrar ja de… vas entrar a les bitlles?

P.B.: Jo vaig entrar fent bitlles.

L.S.: Fent bitlles…

P.B.: Sí.

L.S.: I tenies aquesta edat?

P.B.: Sí, tenia dotze… cap a tretze…

L.S.: Ja havia acabat la guerra… Ah, era el quaran… era aquest temps…

P.B.: Sí, sí, és clar… ja havia acabat la guerra quan vaig entrar a treballar, clar…

L.S.: Bueno, és clar, jo en tenia quinze i tu… quan vaig entrar aquí en tenia quinze. Però a la gent no els donaven d’alta fins que en tenien setze.

P.B.: Catorze em sembla que ens donaven d’alta…

L.S.: No.

P.B.: No?

L.S.: No, això no perquè me’n cuidava jo.

P.B.: No ho sé, no, jo això…

L.S.: No, no, tenies un fitxer de tota la canalla, però tots tenien catorze anys, eh! Però fins que no en tenien setze… cada mes jo havia de mirar els fitxers de la nena que ja passava… o el noi… que passés a setze anys, i llavors ja el donàvem d’alta. Però fins a setze anys, no. O sigui que si a tu t’haguessin tingut… t’han de pagar una jubilació, no t’haurien de pagar des de catorze, no, paguen als setze.

P.B.: Potser sí.

P.G.: És a dir, que treballàveu d’una manera il·legal, no, per dir-ho així?

L.S.: Sí.

P.B.: Després no, després treballàvem molt bé. Després ja quan va haver passat tot això… sempre hi havia petites coses, però es treballava bé.

 

www.memoria.cat/vagues-fabrica-nova-Manresa

 

Buscar a tot memoria.cat