Una vaga per 15 duros (Motius de la vaga)

Entrevista a Laura Sanmiquel Codina (Manresa, 1924-2021) i Pepita Burgués Burgués (Manresa, 1927), treballadores de la Fàbrica Nova (entrevista realitzada el 14/10/2006).

 

Pepita Burgués: Doncs es treballava molt bé. Es cobrava molt poquet, això sí. Tampoc, com que no teníem gaire menjar ni gaires coses, doncs per anar a comprar, doncs tampoc, per dir algo, vivíem molt malament.

Laura Sanmiquel: Ademés a casa no ens arribaven, això segur eh! I el menjar, doncs, com que hi havia economat i et donaven un, diguéssim, un vale, i el que et donaven com que si hi havia la xocolata doncs en podíem prescindir, del sucre també se’n podia prescindir, del cafè, coses així… doncs anàvem a la botiga que teníem més confiança d’aquí del Remei i dèiem: “Escolta, que ens canviaràs aquest quilo de sucre per un quilo de mongetes?”. I anàvem fent així, anàvem canviant el menjar… O sigui que ens absteníem de menjar xocolata i ens absteníem de menjar sucre o alguna altra cosa, però ho canviàvem allà a la botiga. I portàvem la xocolata i portàvem el que sigui, i el valor d’allò ens ho donaven amb una altra cosa que nosaltres necessitàvem. I com que de per a pa, de farinetes n’hi havia prou, doncs mira, pa de farinetes compràvem; farinetes per a tot!

Pere Gasol: D’oli n’hi havia?

L.S.: Què va! No! Tampoc no hi havia oli, no.

P.G.: Com cuinàveu?

L.S.: Sí…

P.B.: Amb el que podíem. Amb molt poca cosa.

L.S.: Sí… No hi havia sabó… o sigui que el sabó també l’havies de fer de greixos. Era, no ho sé, greixos… bueno, no sé d’on ho comprava la meva mare perquè, és clar, jo no me’n cuidava d’això, però sé que de sabó no n’hi havia. I ho feien de greixos, no ho sé, barrejat amb… no sé amb què… però malament rai eh?

P.G.: I els que cuinaven en aquella època amb què cuinàveu?

P.B.: Cuinàvem amb carbó, amb carbonet o bé amb carbó de… que n’hi dèiem…

L.S.: A casa meva ho fèiem…

P.B.: …carbó de coc.

L.S.: …amb benzina, en comptes de diguéssim amb petroli, doncs cuinàvem amb benzina.

P.B.: Abans del petroli, amb carbó de coc o bé carbonet. Allavòrens ja va sortir el petroli i llavors teníem uns fogonets de petroli. Però això ja va ser molt més després. Allavòrens al cuinar no teníem oli, no que no teníem oli… però ademés fèiem truites perquè representa que venien unes capsetes que en deien potage i a cada capseta hi havia un xiste i allò representa que eren uns polvos i amb una mica d’aigua doncs els …

L.S.: …feies la truita.

P.B.: …els feies batre i et sortia una truita. No sabem com era la truita, però era truita. Bueno, coses d’aquestes.

 

www.memoria.cat/vagues-fabrica-nova-Manresa

 

Buscar a tot memoria.cat