Visita a les presons d’Espanya

L’Antonieta Feliu va ser la representant manresana en un viatge per Espanya visitant les presons on complien condemna el president de la Generalitat, Lluís Companys; alguns consellers i altres càrrecs del govern de Catalunya, arrel dels fets d’Octubre de 1934.

Aquest viatge va ser l’estiu de 1935 i en va fer sis articles entre el novembre i desembre del mateix any per al diari El Dia.

Explica com van ser les visites a cada una de les presons. En algunes van tenir una habitació per trobar-se, en altres van haver de parlar a través de reixes i filats, i en la més dura, el castell de Santa Catalina, no van poder parlar en català, i els van prohibir parlar de política i dels altres companys presos.

En la descripció de les converses traspua el coratge dels empresonats, el sentit de l’humor i l’agraïment al poble català.

En els articles també descriu el viatge en autocar travessant Espanya amb anècdotes de tot tipus. En descriu el paisatge i les poblacions.

Parla de la bona acollida, sobretot a Andalusia, per part de persones d’Izquierda Republicana que els conviden i els gestionen les visites a la presó.

Com a ambaixadora manresana, els porta regals preparats per les dones d’ERC de Manresa, descriu l’agraïment dels empresonats i també esmenta els records que li donen per a manresans com Prunés, Marcet o Senyal. Li demanen poder rebre el diari El Dia per estar més informats i sentir-se més propers.

Explica la visita a quatre presos:

-Al penal del Puerto de Santa María (Cadis), on hi havia empresonats el president Lluís Companys i els exconsellers Joan Lluhi i Joan Comorera.
“Visitant els presidis d’Espanya. Paraules de l’Ex-President i Consellers”. El Dia, 07/12/1935. (Col·laboració femenina)

-A la presó del castell de Santa Catalina (Cadis), on hi havia empresonats Ricart (tinent coronel de la Guàrdia d’Assalt), Bosch (comandant del Sometent), Escofet (capità dels Mossos), Sala (capità de la Guàrdia d’Assalt) i López Gatell (tinent dels Mossos).
“Visitant els presidis d’Espanya. Castell de Santa Catalina – Cadis”. El Dia, 14/12/1935. (Col·laboració femenina)

-Al penal de Cartagena, on hi havia empresonats els exconsellers de la Generalitat Ventura Gassol, Martí Esteve, Pere Mestres i Martí Barrera.
“Visitant els presidis d’Espanya. Penal de Cartagena”. El Dia, 21/12/1935. (Col·laboració femenina)

-A la presó del castell de San Julián (Cartagena), on hi havia empresonat Enric Perez Farràs (cap de les Esquadres de Catalunya).
“Visitant els presidis d’Espanya. Castell de Sant Julià- Catalunya”. El Dia, 28/12/1935. (Col·laboració femenina)

 

La resta d’articles “Visitant els presidis d’Espanya” expliquen les incidències i anècdotes del viatge:
“Visitant dels presidis d’Espanya. El viatge”. El Dia, 23/11/1935. (Col·laboració femenina)
“Visitant dels presidis d’Espanya. Arribant al Puerto de Santa Maria”. El Dia, 30/11/1935. (Col·laboració femenina)