Portada

“Prou detencions en massa. Obriu les presons! Cal que els empresonats recobrin la llibertat, si voleu que Espanya recobri la tranquil·litat perduda”

(Antonieta Feliu – 20/07/1935)


L’Antonieta Feliu fou una activista política destacada durant els anys de la República a Manresa. Va impulsar la creació del Grup Femení d’ERC a Manresa i a molts pobles de la comarca, i va aconseguir que el de Manresa fos un referent de bon funcionament en l’àmbit català.

En un moment en què la premsa obrí les portes a les col·laboracions femenines, l’Antonieta és l’autora que va publicar més articles a la premsa manresana els anys de la República.

Era una dona moderna, il·lustrada i decidida, que formava part de la burgesia local arran del seu casament amb l’empresari manresà Miquel Forn. Quan va decidir afiliar-se a ERC va veure com perdia les amistats, i les va canviar per les dones i els homes de classe mitjana i treballadora d’ERC.

Dins el partit va tenir responsabilitats al Comitè Polític, la Junta Directiva, la Comissió de Cultura i va ser presidenta del Comitè Femení Propresos, i pel que fa a la ciutat va ser vocal de la Junta d’Assistència Pública de Manresa.

Com a oradora, va participar en molts actes. La seva tasca cultural va ser important, i va ser una de les persones que va defensar obertament el salvament de la Seu de Manresa l’any 1936.

Empresonada i condemnada en consell de guerra, quan va sortir de la presó ja no va tornar a Manresa, es quedà a viure a Barcelona fins al final de la seva vida.

En aquest web hi trobareu els més de 40 articles que va escriure al diari EL DIA, una biografia, l’entrevista que li va fer la periodista Teresa Gibert al setmanari La Campana de Gràcia, i també documents i fotografies de diferents èpoques. També hi trobareu testimonis que parlen d’ella com Maria Casajuana, Ferran Planes, M. Àngels Feliu i M. Àngels Tarrats.

Conxita Parcerisas Estruch