Portal de memòria
i història de Manresa

Web de

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

foren els ulls terriblement cansats de l’Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l’infern nazi“. (Montserrat Roig)

Jornades “Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún, en perspectiva comparada”, celebrades a Barcelona i a Manresa

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació Memòria i Història de Manresa, va organitzar una trobada dels principals especialistes en la personalitat i l’obra els qui, sens dubte, són els principals representants de la literatura concentracionària als camps nazis, a nivell mundial -Primo Levi-, espanyol -Jorge Semprún- i català -Joaquim Amat-Piniella.

Les jornades portaven per títol “Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada i es van celebrar el dia 10 de novembre a Barcelona i el dia 11 de novembre a Manresa.

La primera sessió va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès el dia 10 de novembre al matí, amb la participació d’especialistes que han estudiat la vida i l’obra d’aquests tres autors: Philippe Mesnard, Soledad Fox Maura i Sara Brenneis. Marta Marín-Dómine no hi va poder assistir per motius de salut.

La segona sessió va tenir lloc a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa el dia 11 de novembre a la tarda i va comprendre dos blocs. La primer part se centrà en la literatura concentracionària, K.L. Reich i el manresà Joaquim Amat-Piniella, amb Sara Brenneis, Josep Alert i David Serrano. Tot seguit es va debatre en una taula rodona sobre “Pedagogia i literatura concentracionària”, amb la participació de tots els ponents i el manresà Pep Castilla. Va moderar la taula Emidgi Subirats. El debat se centrà en el vessant pedagògic de la literatura concentracionària, a partir de les obres de Levi, Semprún i Joaquim Amat-Piniella i especialment en la vida i obra d’aquest darrer autor.

La sessió va ser també un espai per compartir experiències didàctiques que s’apliquen a centres de secundària i batxillerat del territori català.

Trobareu els vídeos de les jornades en aquests enllaços del Memorial Democràtic:

Jornada de Barcelona

Jornada de Manresa

Buscar a tot memoria.cat

Joaquim Amat-Piniella