Portada

Aquest web recull més de 300 fotografies de la Manresa de finals del segle XIX i primer terç del segle XX.

La majoria d’aquestes fotografies es van publicar al primer volum de “La Restauració (1875-1931)”, de Gemma Rubí i Joaquim Aloy (“Història Gràfica de Manresa”. Edicions Parcir, 1996).

Les fotografies estan agrupades per sectors i carrers, donant més prioritat a l’aspecte sectorial que al temporal. Es comença per les vistes generals de Manresa i segueix una aproximació progressiva -com si féssim un zoom fotogràfic- a l’interior de la ciutat. De la panoràmica més àmplia al detall més concret, de la visió més llunyana a la més propera, prescindint de la data en què foren captades.

Una vegada a l’interior de la ciutat, veurem els carrers seguint l’ordre més o menys lògic d’uns itineraris que podria fer un visitant imaginari que, disposat a conèixer bé la ciutat, la trepitgés de cap a cap.

Es tracta, doncs, d’un passeig per una Manresa antiga, amb fàbriques, esglésies i cases ja desaparegudes, amb paisatges realment diferents als actuals. Un passeig per la història que bé val la pena de dur a terme.

 

Buscar a tot memoria.cat

Passeig per la Manresa del passat