Portada

En aquest web us presentem 10 cartes inèdites de la correspondència entre Manuel Companys i Jover, germà del president, i Jaume Creus i Ventura, industrial i amic personal dels presidents Macià i Companys, durant el seu exili a França. 8 d’aquestes cartes van ser escrites per Manuel Companys. Les altres dues per Jaume Creus. Estan datades entre els anys 1945 i 1948. Les cartes s’han localitzat a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà.

Les cartes corresponen a tres moments ben diferents. Les de l’any 1945 fan referència a la reconstrucció del partit d’Esquerra Republicana de Catalunya a França; les de 1947 parlen de les gestions per fer arribar les ajudes del Servei d’Ajut de la Generalitat als exiliats necessitats i de l’acte d’homenatge a Pau Casals del juny de 1947 a Foix; les dues cartes de 1948, en canvi, reflecteixen el retorn de Manuel Companys a Catalunya.

Especialment significativa és la referencia que el 1945 Manuel Companys feia de la informació que li arribava sobre la repressió a Espanya:

Un amic d’Andorra, que darrerament ha estat a Catalunya, m’escriu: no cregueu res de la magnanimitat, perdón i justícia (?) de Franco; que no li vingui el mal pensament de tornar a casa, car la repressió és més forta que mai, sobretot contra Catalunya”.

L’amargor de viure a l’exili es barreja amb l’esperança de poder tornar aviat a una Catalunya lliure:

«Malgrat el Gobern de la República (ara en crisis), malgrat totes les divisions en partits i grupets, malgrat els anglo-sajons i la O.N.U., hem d’alçar el cor i repetir la vella adreça: aquest any serà el que veurem nostra Catalunya lliberada”.

En aquest web podeu veure la reproducció de totes les cartes (amb la transcripció de les cartes manuscrites i la seva contextualització) i també unes dades biogràfiques de Manuel Companys i Jover.

 

Localització de la documentació: Joaquim Aloy

Continguts del web: Joaquim Aloy i Jordi Pons

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat