Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Notícies

7-5-2005: Homenatge a Gusen als manresans morts als camps nazis

En el 60è aniversari de l’alliberament de Mauthausen, un grup de bagencs homenatgen a Gusen els manresans morts als camps nazis, amb la lectura de textos de Jacint Carrió i de Joaquim Amat-Piniella i l’ofrena floral de 5 roses al costat de la placa de marbre que hi va dipositar Jacint Carrió en record del moment de l’alliberament del camp, que Jacint Carrió explicava d’aquesta manera: “Faltaven cinc minuts per a les cinc de la tarda del dia 5 de maig (el cinquè mes del calendari) del 1945 quan van arribar els aliats al camp de Gusen. Sempre he recordat aquesta data; per a mi va ser un moment màgic, carregat de cincs. Soldats americans van obrir les portes. Un oficial es va enfilar dalt d’una de les torres i va deixar caure la metralladora que hi havia hagut instal·lada des del 1941.”

 

10-11-2003. Els records de Jacint Carrió seran a l’Arxiu Històric de Manresa

Els familiars de Jacint Carrió  van lliurar el divendres 7 de novembre, un conjunt de documents d’interès històric a la ciutat de Manresa.
La viuda, Maria Grau, i el seu fill Joan Carrió han lliurat aquests documents a Jordi Valls, alcalde de Manresa, i al regidor de Cultura, Ramon Fontdevila. En l’acte també hi era present Àngels Fusté, autora de les memòries de Jacint Carrió i la responsable de la catalogació i organització dels documents.

El lliurament consisteix en 399 documents (fotos, carnets, correspondència amb Montserrat Roig, Amat i Piniella…). Els documents contenen records del camp d’extermini de Mauthausen. Recordem que Jacint Carrió va fugir a França en acabar-se la Guerra Civil i va ser deportat a diversos camps d’extermini nazis. Ha estat regidor de l’Ajuntament de Manresa i va morir el 31 d’octubre del 2.000. (Font: Ajuntament de Manresa)

9/11/2003. Familiares de Jacint Carrió, deportado nazi, ceden documentos al museo de Manresa

(Barcelona) (Europa Press 09/11/2003 18:39)

El Museo Comarcal de Manresa (Barcelona) dispone desde este fin de semana de un conjunto de documentos de interés histórico cedidos por los familiares de Jacint Carrió, ex regidor socialista del Ayuntamiento de Manresa que vivió en el campo de exterminio de Mauthausen.

La viuda, Maria Grau, y su hijo, Joan Carrió, han cedido estos documentos al alcalde de Manresa, Jordi Valls, y al regidor de cultura, Ramon Fontdevila. Los documentos han sido catalogados y organizados por Angels Fusté, que ha sido la autora de las memorias de Jacint Carrió, que falleció hace tres años.

En total se han entregado 399 documentos, entre fotos, carnets y correspondencia con Montserrat Roig y Amat i Piniella. Estos documentos contienen recuerdos del campo de exterminio de Mauthausen, ya que Jacint Carrió tuvo que huir a Francia cuando finalizó la Guerra Civil española. De allí fue deportado a diversos campos de exterminio nazis.

8/11/2003. Els records personals de Jacint Carrió, a l’abast de tota la ciutat (Regió7 )

Juny del 2002: neix l’Associació Jacint Carrió

Setembre del 2001: l’Ajuntament de Manresa crea el Centre de Formació d’Adults Jacint Carrió ” per tal de retre homenatge a un dels seus fills més il·lustres, gran lluitador per les llibertats i exemple de perseverància”

8-2-2001: Jacint Carrió rep a títol pòstum la medalla de la ciutat de Manresa en un acte en què es presenten les seves memòries.

31-10-2000. Jacint Carrió i Vilaseca mor a Manresa als  84  anys.

Maig 2000 Jacint Carrió visita Mauthausen per darrera vegada

Abril 1997. Amb motiu de la celebració al Bages de l’Assemblea de l’Amical de Mauthausen s’inaugura a Manresa l’exposició “Exili, resistència i deportació” i es descobreix un monument a Navarcles en record dels deportats.