Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

Manresà deportat a Mauthausen i Gusen

El llegat ideològic de Jacint Carrió

A continuació es reprodueixen algunes frases de Jacint Carrió, extretes dels seus escrits i memòries, que reflecteixen perfectament el seu ideari i que ben bé podrien constituir el seu testament ideològic (*).

 

No oblidar

Els esforços per amagar o silenciar el crim que vam patir, van fracassar en el seu dia. La meva preocupació, ara, és que la nostra experiència caigui en l’oblit i se’n perdi el record i, amb ell, la seva lliçó.

 

Que la mort de tants deportats no hagi estat inútil

Que la mort i el patiment de tants homes i tantes dones no hagi estat en va.

 

Evitar un nou Mauthausen

No em puc estar d’advertir-vos del perill que suposa el desinterès i la ignorància que avui corre pertot. Els fets del passat podrien tornar a repetir-se i aquesta és una possibilitat que hem de combatre amb totes les nostres forces. No podem permetre que el feixisme ens torni a arrabassar els nostres drets.

 

Combatre la ignorància

Hi ha molta gent, adulta i jove, que desconeix la realitat dels camps d’extermini nazis. Afortunadament, alguns vam poder sobreviure per explicar-ho; i encara ara, alguns tenim forces per deixar el nostre testimoni per escrit. Tant de bo aquest esforç, junt amb el d’altres, serveixi per combatre la ignorància i estendre actituds crítiques cap a tota mena de violació dels drets humans.

 

La importància de la política

He cregut sempre que la política és l’únic instrument que ens pot permetre conquerir espais de llibertat i benestar per a tothom.

 

L’oblit injust de tantes persones anònimes

M’indigna l’apatia dels que creuen que la política no és cosa seva; em revolta l’exercici del poder que, lluny de la voluntat de servei, només s’utilitza per a lluïment personal; i em dol profundament l’oblit en què resten tantes i tantes persones anònimes que, abans i ara, van maldar i malden per fer realitat els seus ideals de justícia, llibertat i progrés.

 

La vida ha de ser sempre una lluita

L’experiència m’ha ensenyat que només es té allò que es guanya. Bona part de les conquestes socials d’avui es deuen a l’esforç personal i col·lectiu d’aquells que, defensant els seus drets, defensaven també els de tots els seus companys. La vida és, ha de ser, una lluita, des del principi fins al final.

 

(*) Els títols són nostres