El grup d’exiliats

Segons publica el diari local “Messeger Eudois”, el 16 de febrer de 1939 al castell de Chantereine hi havia allotjats 545 refugiats espanyols. Només disposem d’aquest llistat de 508. A partir d’aquest original, hem elaborat una taula estadística en format Excel per facilitar-ne l’anàlisi.

La distribució de la població per sexes era la següent:

Total Homes % Dones %
545-508 (disponibles) 131 25 377 75

 

Podem observar  com la composició dels exiliats per sexes dona una clara majoria al nombre de dones, la qual cosa era habitual en aquests centres del Nord de França. En canvi, en els situats a prop dels Pirineus, hi destacava el nombre d’homes.

La distribució de la població per edats era la següent:

Total -17anys % De 17 a 49 % +50anys %
545-508 (disponibles) 192 37 268 52 49 9

Podem observar que la majoria de la població per edats se situa entre els 17 i els 49 anys amb més de la meitat dels exiliats. També destaca la xifra de 192, de menys de 17 anys, que representa el 37% de la colònia. En canvi, el grup de més de 49 anys és molt baix, només el 9%.

Observant les dades, també volem destacar que la població de menors de 5 anys és de 78 infants, que són un 15% del total de la colònia. I només hi ha 5 persones per damunt dels 70 anys.

Per tant, tenim un grup predominantment femení, format per dones joves i molts infants petits. Destaca la manca d’homes en edat militar. Aquesta composició és la que es correspon amb els estudis realitzats sobre la població exiliada espanyola a França l’any 1939. En el següent gràfic podem observar com, en els departaments del Nord de França (Pas-de Calais, Calvados, Cher o Creuse), la distribució de refugiats per edats i sexes ens diu que menys d’un 20% de la població eren homes, un 40% eren dones i la resta eren infants. En canvi, en els departaments del Sud (Aude, Tarn, Hérault, Bouches-du-Rhône i Pyrénées-Orientales), la proporció és d’una immensa majoria d’homes i el nombre de dones i infants és, fins i tot en algun cas, inexistent.

Font: MIRON GONZALEZ. Asistencia y condiciones sociosanitarias de los exiliados espanyoles en el sur de Francia, 1936-1945

Pel que fa al lloc de naixement, el grup més nombrós és el dels nascuts a Madrid (63), encara que la distribució geogràfica és molt diversa, tot i destacant els nascuts a Castella, Catalunya, Aragó, País Basc i País Valencià. Si analitzem la població segons la seva darrera residència a Espanya, el grup més nombrós és el dels que la tenien registrada a Barcelona (136) i la majoria estan establerts a Catalunya, encara que Madrid presenta una dada destacable de 80 registrats i a continuació, a molta distància, hi trobem els registrats a Múrcia o al País Basc.

De nascuts a Manresa, només n’hi consta un, en Francesc Torras Campo, mentre que els que hi tenien la darrera residència registrada eren set.

El mateix diari “Messeger Eudois” comenta que el grup, majoritàriament femení, era molt heterogeni, amb persones de totes les classes socials. Destaca que, entre els homes, hi havia un alt funcionari del Ministeri d’Agricultura, dos empleats municipals, diversos membres de la policia de Barcelona, un enginyer d’obres públiques, un llauner, un comptable, un cuiner, alguns obrers i un conductor d’autobús. La persona que feia d’intèrpret havia estat hoteler a Espanya i havia viscut un temps a Lyon. També comenta que hi havia dos militars, un aviador i un lloctinent d’Estat Major, ambdós ferits lleument. Pel que fa a les dones, n’hi havia un grupet força nombrós, que eren esposes de policies de l’Ajuntament de Barcelona. Moltes feien cara d’espantades i preguntaven desesperadament si se sabia res dels seus marits, germans i altres familiars que havien perdut de vista a Le Perthus. La majoria havien fet el viatge a peu des de Barcelona cap a Le Perthus i explicaven que el que els havia impressionat més havien estat els bombardejos que havien patit en aquella caminada.

Els manresans (que constava la seva darrera residència a Manresa) refugiats a La Colònia són els següents:

ARANGO TERUEL Josefina 21-06-1913-Almeria. Esposa de Luís Poveda .    

CAMPO TORRES Victoria 27-06-1911-Huesca. Esposa de Juan Torres.

TORRES CAMPO Francisco 20-06-1931-Manresa . Fill de la Victoria Campo Torres    

CLOSSA CAPDAVILA José Març 1914-Lleida.            

BRAQUENZ ESPEL Ramona 17-02-1917-Guardiola(Barcelona).Esposa de José Capdevila.

CLOSSA BRAQUENSZ Marina 16-03-1937-Filla de Clossa Capdevila.

BRAQUENZ ESPEL Mercedes 10-09-1921-Pierrache(Barcelona).

Transcrit del arxius Réfugiés Espagnols Hébergés  a Criel-sur- Mer

Buscar a tot memoria.cat

L’exili de Victòria Campo Torres i el seu fill Francesc Torras Campo