Correspondència amb Miquel Guinart

El fons documental recuperat inclou tres cartes creuades entre Jaume Creus i el periodista i polític Miquel Guinart, exiliat a Montpeller. Datada entre maig i juliol de 1942, en plena Segona Guerra Mundial, la correspondència tracta, entre altres temes, de les gestions per aconseguir que embarquin a Mèxic dos cosins de Jaume Creus, amb les respectives famílies. Les missives mostren la voluntat de Guinart i Creus de romandre a França, prop de Catalunya, malgrat les incerteses que planteja la guerra europea. En paraules de Miquel Guinart, “uns instints sentimentals molt forts m’obliguen a quedar-me aquí, vora de la Pàtria i vora dels meus que esperen, per ara en va, el meu retorn i als quals sé que proporcionaria un profund disgust si els anunciés el meu trasllat a Mèxic.
Que la sort ens acompanyi i que la nostra fe en la justícia ens demostri, ben aviat, que encara n’hi ha, us desitja de tot cor el vostre amic”.
I Jaume Creus li respon que els seus familiars no paren de dir-li que marxi a Amèrica, “però jo dic que de moment no m’embarco. I, esperem allò que dieu vós, “que la sort ens acompanyi“.

1ª carta de Jaume Creus a Miquel Guinart (1/5/1942)

Transcripció de la carta

 

Carta de Miquel Guinart a Jaume Creus (24/7/1942)

Transcripció de la carta

 

2ª carta de Jaume Creus a Miquel Guinart (29/7/1942)

Transcripció de la carta

 

Fragment destacat de la correspondència amb Miquel Guinart

«Jo, no sé si faig bé o malament, però uns instints sentimentals molt forts m’obliguen a quedar-me aquí, vora de la Pàtria i vora dels meus que esperen, per ara en va, el meu retorn i als quals sé que proporcionaria un profund disgust si els anunciés el meu trasllat a Mèxic. Que la sort ens acompanyi i que la nostra fe en la justícia ens demostri, ben aviat, que encara n’hi ha […].»

Miquel Guinart, Montpeller, 24 de juliol de 1942

 

D’on han sorgit aquests documents?

Arran de la notícia de l’aparició de les cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació rellevant que havia conservat Jaume Creus i Ventura -que va publicar el nostre web el passat 13 d’octubre-, el Sr. Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb nosaltres i ens va manifestar que havia estat dentista de Jaume Creus, que hi havia mantingut una estreta amistat i que conservava documentació seva. Immediatament ens vam veure i ens va lliurar diversos documents de Jaume Creus perquè els incorporéssim al web que li hem dedicat i els ingresséssim a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

La documentació aportada per Lluís Willaert té un gran valor històric. Comprèn diverses cartes de Pau Casals, Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n’hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera.

També hi ha una dotzena de fotografies de l’enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre els anys 1933 i 1936, i dues fotografies de l’homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.

Correspondència inèdita de Lluís Companys, Pau Casals i altres personalitats catalanes (Fons Jaume Creus i Ventura)