Web de

Escriptor manresà (1907-1936).
Pioner i víctima del periodisme d’investigació

Fotografies

La foto més coneguda del periodista manresà Josep Maria Planes. (col·lecció família Planas)

 

Una imatge inèdita de Josep Maria Planes (dret i de perfil) amb parents i amics. A la seva dreta, el seu germà Lluís. A la seva esquerra, el seu germà Joan. A l’esquerra d’aquest, la seva esposa, Carme Viladot. El nen que surt al davant és Ton Planas, fill dels masovers de la masia Les Planes.
(col·lecció Carme Iglésias)

 

En aquesta foto podem veure quatre germans de Josep Maria Planes i la seva mare, Candelària Martí. En primer terme, Carme Viladot i Lluís Planas. A la segona fila, X, X, Joan Planas, Pilar Planas i Ramon Casulleras (amb boina). Al fons, X, X, Francesc Planas, Jacinta Iglésias (esposa de Francesc Planas) i Candelària Martí.
(col·lecció família Planas)

 

Trobada familiar dels Planes. D’esquerra a dreta: X, Sebastià Planas i Martí, X, Carme Viladot (esposa de Joan Planas), Joan Planas i Martí, X, X, X, Josep Maria Planes, Lluís Planas i Martí (amb ulleres), X, X, X
(col·lecció família Planas)

 

L’escriptor Josep Maria de Sagarra amb la família Planas al Pla de la Vinya (Les Planes), els anys 30. D’esquerra a dreta, X, Jacinta Iglésias (esposa de Francesc Planas i Martí), Joan Planas i Martí, Josep Maria Planes i Martí, l’escriptor Josep Maria de Sagarra, Pilar Planas i Martí. En primer terme, d’esquerra a dreta, Josep Planas i Iglésias i Enric Planas i Iglésias (tots dos fills de Francesc Planas i Martí) i Ton Planas (fill dels masovers). (Col·lecció família Planas)

 

L’escriptor Josep Maria de Sagarra amb la família Planas prop de la casa pairal Les Planes. D’esquerra a dreta: Jacinta Iglésias, Pilar Planas i Martí, Jaume Vilaginés (mosso), Josep M. Planes i Martí, X i Josep Maria de Sagarra. A primer terme, d’esquerra a dreta, els nens Josep Planas (fill de Francesc Planas), Ton Planas (fill dels masovers) i Enric Planas (fill de Francesc Planas)
(Col·lecció família Planas)

 

Josep Maria Planes amb una colla d’amics i companys periodistes, al Port de la Selva, als anys 30. A dalt, d’esquerra a dreta: Francesc Ferrer Aymar, Josep Maria Planes, persona desconeguda (potser la seva companya francesa Lilian), Carles Sentís, X, Mercè Devesa, Josep Maria de Sagarra, X, Ernest Guasp. Asseguts, d’esquerra a dreta: Josep Manyé (futur Jorge Marín), Cabré Llistosella, Joaquim Ventalló, Emma Alonso i Dalmau Costa. (Font: Revista “Cultura”, juny de 1990. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)

 

Redactors d’”El Be Negre” en una trobada a Cordelles. Josep M. Planes és el tercer per l’esquerra.

 

Josep Maria Planes (tercer per la dreta, amb gorra) amb uns amics, entre els quals Josep Maria de Sagarra (dret, el segon per l’esquerra) a la Costa Brava, als anys 30. (Arxiu família Ventalló). Imatge cedida per Jordi Finestres.

 

Amics de la colla d’”El Be Negre”, en un dinar a Cordelles. D’esquerra a dreta, Manuel Amat, Màrius Gifreda, Josep Maria Planes (assegut), Valentí Castanys i Josep Fontanals.

 

Josep Maria Planes, el mestre Amadeu Vives i Josep Maria de Sagarra.

 

Josep Pla, Francesc Pujols i Josep Maria Planes, al pont de Martorell, l’any 1930. Planes els va entrevistar per a un reportatge de la revista “Imatges”. (“Imatges”. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

 

Una altra instantània del reportatge de Planes. D’esquerra a dreta, Josep Maria Planes, Antoni López Llausàs, Josep Maria de Sagarra, Francesc Pujols i Josep Pla, a Martorell l’any 1930. (“Imatges”. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

 

Recepció de diversos intel·lectuals catalans a Manuel Azaña a Barcelona, el 20 de desembre del 1931. Josep Maria Planes és el primer de la tercera fila, començant per la dreta. (Arxiu Amadeu Hurtado)


VEGEU MÉS FOTOGRAFIES DE JOSEP MARIA PLANES

– 8 FOTOGRAFIES INÈDITES DONADES A CONÈIXER A TRAVÉS D’AQUEST WEB (25/9/2008)

– 2 FOTOGRAFIES INÈDITES DONADES A CONÈIXER A TRAVÉS D’AQUEST WEB (8/2/2010)

– 2 FOTOGRAFIES SEGURAMENT INEDITES DE JOSEP MARIA PLANES AMB EL PRESIDENT FRANCESC MACIÀ, DONADES A CONÈIXER A TRAVÉS D’AQUEST WEB (Gener del 2020)

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat