Web de

Escriptor manresà (1907-1936).
Pioner i víctima del periodisme d’investigació

Portada

Josep Maria Planes, una personalitat excepcional

 

“per damunt de tot, m’interessa
la dignitat i la llibertat de Catalunya”

(Josep Maria Planes, 30-1-1936)

 

He dedicat aquest web a un personatge excepcional: el manresà Josep Maria Planes i Martí (1907-1936), un escriptor brillant, innovador, avançat a la seva època i un dels millors periodistes de Catalunya. Iniciador del periodisme d’investigació al nostre país, dissortadament també en va ser la primera víctima. Membres de la FAI van assassinar-lo, l’agost del 1936, després que Planes hagués denunciat aquesta organització múltiples vegades, amb una gran valentia.

La seva trajectòria professional, doncs, fou curta, però extraordinària: fundador i director de la revista “Imatges” als 23 anys; director de l’històric setmanari humorístic “El Be Negre” als 24 anys; i assidu col·laborador de les publicacions més prestigioses de l’època com “La Rambla”, “Mirador” i “La Publicitat”.

Era un escriptor capaç d’utilitzar i aprofitar eficaçment múltiples registres de l’idioma; de parlar de gairebé tot amb una prosa brillant. Així, va escriure des d’unes innovadores cròniques esportives i del món noctàmbul barceloní, fins a unes reflexions lúcides i compromeses sobre l’actualitat política dels anys 30. En aquest web, trobareu, extrets de les hemeroteques, més d’un centenar d’articles ben diversos de Josep Maria Planes, la majoria no reeditats posteriorment, que evidencien la riquesa i el domini absolut que aquest manresà tenia de la nostra llengua i la seva expressió escrita. Alhora, també són un testimoni de les seves profundes conviccions republicanes i catalanistes, que defensà aferrissadament fins al darrer moment.

També hi trobareu, entre altres informacions, documents, Fotografies una biografia de Josep Maria Planes, una selecció d’opinions seves i un recull d’articles i comentaris de diferents intel·lectuals sobre la seva personalitat i obra. Especialment commovedor és el testimoniatge dels escriptors Avel·lí Artís Gener, Tísner, i Antoni Farreras quan recorden com es van assabentar de la mort del gran escriptor manresà. Finalment, no us perdeu l’entrevista a Josep Planas i Iglésias, nebot del periodista, i Francesc Planas i Serra, masover del mas les Planes, que expliquen com era Planes i en recorden la darrera estada al mas.

El seu assassinat, als 29 anys, trencà tràgicament una trajectòria fulgurant. És lícit preguntar-se on hauria pogut arribar en el món del periodisme i de la literatura catalana aquest mestre de les lletres i aquest model de periodisme modern, enginyós, compromès i lligat al país que era Josep Maria Planes. Només sabem que la seva tràgica desaparició va ser una pèrdua irreparable per a Catalunya, el seu periodisme i la seva literatura.

Aquest web, elaborat durant l’any del centenari del seu naixement (2007), pretén contribuir modestament a la divulgació de la seva figura i obra. Ignorar-la o menystenir-la és un luxe que el nostre país i la nostra cultura no es poden permetre.

                                                                              Joaquim Aloy

Buscar a tot memoria.cat