Web de

Escriptor manresà (1907-1936).
Pioner i víctima del periodisme d’investigació

Dues fotografies inèdites més de Josep Maria Planes (8/2/2010)

Aquest web ofereix dues imatges inèdites més de Josep Maria Planes. Les fotos s’han localitzat fa pocs dies en el transcurs de la catalogació del fons del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes, que es troba dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Lluís Saura Martí, responsable de la documentació del fons, ens va informar de la troballa. Ràpidament vam posar-nos en contacte amb l’ANC per a l’adquisició de les dues imatges i vam obtenir de la filla del prestigiós fotògraf l’autorització per a reproduir-les al web.

En una foto apareix Josep Maria Planes a la porta d’un cinema. A l’altra apareix amb diferents periodistes.

Gabriel Casas i Galobardes (Barcelona, 1892-1973) fou un dels grans noms del fotoperiodisme dels anys trenta i divulgà els seus treballs entre les millors publicacions del moment.

Per poder reproduir aquestes imatges és obligatori comptar amb l’autorització de l’Arxiu Nacional de Catalunya

Josep Maria Planes davant del Cinema Fèmina, el 3 de gener del 1931. Un grup de persones a les portes del Cinema Fèmina, amb motiu de la projecció de la pel·lícula Al·leluia, de King Vidor. Josep Maria Planes és el segon per la dreta. A la seva esquerra (i al costat d’un grum) el crític teatral i d’art Màrius Gifreda.

Aquesta sessió cinematogràfica va ser organitzada pel setmanari “Mirador” per a presentar a Barcelona aquest film de King Vidor.

Autor: Gabriel Casas

Fons: Gabriel Casas (Arxiu Nacional de Catalunya). No és permesa la reproducció sense l’autorització del titular.

 

Josep Maria Planes, amb diversos periodistes. Asseguts, el primer per l’esquerra és Joaquim Ventalló, el tercer per l’esquerra Màrius Gifreda i el tercer per la dreta Josep Maria Planes. Dempeus, el cinquè per la dreta, amb ulleres, és Just Cabot. A la paret del fons hi penja una pintura signada per Paul Colin.

 Segons les dates del fons de l’ANC la imatge de Planes està enregistrada entre els anys 1930 i 1935

Autor: Gabriel Casas

Fons: Gabriel Casas (Arxiu Nacional de Catalunya). No és permesa la reproducció sense l’autorització del titular.

 

Agraïments: ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA, Lluís Saura Martí, Conxi Petit i Mireia Bo

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat