Activitats (1975-1977)

L’Associació d’Exalumnes de l’Institut Lluís de Peguera va organitzar, a partir de la renovació de la Junta, a finals de 1975, diferents actes culturals i polítics, dels quals destaquem els més rellevants:

  • Conferència Cultura Popular a càrrec de Francesc Navarro Capella, Jaume Fuster Guillamó i Joan Rander Masdeu a la sala d’actes de la Caixa d’Estalvis de Manresa, el 12 de març de 1976.
  • Taula rodona Realitat dels Països Catalans a càrrec d’Eva Serra, Antoni Seva i Maria Antonia Olivera a la sala d’actes de la Caixa d’Estalvis de Manresa, el 16 de març de 1976.
  • Taula rodona Literatura popular catalana, a càrrec d’Oriol Pi de Cabanyes, Josep Albanell, Joaquim Soler, Jaume Fuster i Guillem-Jordi Graells, a la sala d’actes de la Caixa d’Estalvis de Manresa, el 2 d’abril de 1976.

A Barcelona, durant la primavera del 1975, s’havia celebrat un cicle de conferències conegudes com Les Terceres Vies a Europa que van representar la presentació pública dels partits de l’oposició democràtica. A diferents ciutats de Catalunya, entre elles Manresa, es van organitzar també cicles de conferències de temàtica política, que van significar la presentació dels partits d’oposició democràtica a Manresa. La iniciativa va sorgir dels partits polítics agrupats en l’Assemblea del Bages i les conferències les van organitzar conjuntament amb l’Associació d’ Exalumnes de l’Institut Lluís de Peguera.

Es van poder celebrar totes les conferències, excepte la del PSAN, que va ser prohibida:

  • Conferències Socialisme avui i Per un sindicat unitari a càrrec de Jordi Marsal a la sala d’actes de la Caixa d’Estalvis de Manresa, els dies 19 i 25 de juny de 1976 Presentació de Convergència Socialista de Catalunya (CSC).
  • Conferència Per la llibertat, la democràcia i el socialisme a càrrec de Josep Cònsola Cots, Lluís Maruny Curtó, Francesc Padullés Esteban i Jaume Sala Alegre a la Sala Loyola, el 3 de juliol de 1976. Presentació del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
  • La conferència Per un futur socialista als Països Catalans a càrrec de Jaume Fuster Guillemó i Jaume Alegre Fainé, que s’havia de celebrar el 7 de juliol de 1976 als locals de la Caixa d’Estalvis de Manresa, va ser l´única de tot el cicle que va prohibir el Govern Civil. Havia de ser la presentació del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN).
  • Conferència Una Catalunya per a tothom a càrrec de Carles Llussà Ruiz, Miquel Sellarès, Josep M. Cullell, Josep Piñot, Josep Jou, Andreu Descals i Eduard Casajuana, el 16 de juliol de 1976 al Cercle Familiar Recreatiu. Presentació de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Aquestes conferències de presentació dels partits polítics es van completar amb altres de temàtica econòmica, social i política:

  • Conferència Inserció del Bages en l’estructura econòmicosocial de Catalunya, a càrrec de Josep Benet Morell, Ignasi Perramon Carrió, Carles Llussà Ruiz i Xavier Sitjes, el 9 de juliol de 1976 a la Sala Loyola.
  • Conferència Estatut d’Autonomia, una aspiració popular, a càrrec d’Antoni Torra Oliveres, Josep Camprubí Casas, Ignasi Perramon Carrió i Josep Badia Torras, a la sala d’actes de la Caixa d’Estalvis de Manresa, el 30 de juliol de 1976.

 

Buscar a tot memoria.cat

L'Associació d'Exalumnes de l'Institut Lluís de Peguera als inicis de la Transició (1975-1978)