La repressió franquista i els catalans als camps nazis (2Bat)

La repressió franquista i els catalans als camps nazis

És una proposta didàctica per a la matèria comuna d’Història de 2n de batxillerat.

L’extens temari d’aquesta assignatura i les característiques d’aquest curs, marcat per la seva menor durada i per l’exigència que suposa aconseguir una bona preparació per a les proves d’accés a la universitat del mes de juny, deixen poc marge per a activitats i recerques complementàries.

Per això, la nostra proposta ha procurat ocupar un espai de temps molt breu (una sessió de 30 minuts) i suggerir una activitat a casa per part de l’alumne.

L’objectiu de proposta és aprofundir en un aspecte sovint no tractat, el dels republicans exiliats el 1939 que van acabar deportats a camps de concentració nazis després de l’acord entre Franco i Hitler. Aquest tema permet enriquir amb trajectòries personals i polítiques el marc històric ja treballat en el currículum i, a més, reforçar la comprensió de la inserció del feixisme i de l’antifeixisme espanyols en el marc dels europeus, així com entendre millor les implicacions i intervencions internacionals a la guerra civil espanyola i a l’inici de la dictadura franquista.

1a Part: Exili i mort.

2a Part: Vides trencades.

 

5 de maig de 1945: arribada de les tropes aliades i alliberament del camp de Mauthausen. Els republicans espanyols s’organitzen per pintar i penjar una pancarta de benvinguda