
Fa 80 anys que el president Lluís Companys va ser afusellat al castell de Montjuïc de Barcelona, el 15 d’octubre de 1940.
Per aquest motiu, recordem la seva figura, així com la visita que va fer a la ciutat de Manresa amb motiu de la inauguració del Grup Escolar Renaixença.
El president Lluís Companys a Manresa
El dissabte 15 de setembre de 1934, el president Lluís Companys va venir a Manresa per inaugurar el Grup Escolar Renaixença.
Va arribar al migdia acompanyat del conseller de Cultura, Ventura Gassol, entre altres. En primer lloc, van anar a l’Ajuntament on van ser rebuts per les autoritats de la ciutat.

Després, tots plegats es van dirigir al Grup Escolar Renaixença on van visitar les dependències de la nova escola. Tant el President com el Conseller van elogiar les instal·lacions d’aquesta innovadora escola i van felicitar l’arquitecte Pere Armengou.
En acabar la visita a l’edifici es va celebrar l’acte d’inauguració al gimnàs de l’escola. Van intervenir l’alcalde Francesc Marcet, el conseller de Cultura Ventura Gassol i el president Lluís Companys.
La visita del President va ser valorada de manera ben diferent per la premsa local. Mentre el diari El Dia explicava que el President havia estat rebut amb aplaudiments i emoció per una gran multitud, el diari El Pla de Bages parlava de falta d’entusiasme i d’indiferència per part del poc públic que hi va acudir.
Poques setmanes després d’aquesta visita es produirien els Fets del 6 d’Octubre, a conseqüència dels quals el president Companys i altres membres del Govern serien empresonats.
Detenció i execució del president Lluís Companys
Lluís Companys va ser elegit com a President de la Generalitat pel Parlament de Catalunya l’1 de gener de 1934, després de la mort del president Francesc Macià.
Cinc anys després, el gener de 1939, quan les tropes franquistes estaven a punt d’entrar a Barcelona, va haver d’emprendre, com molts altres, el camí de l’exili cap a França.
Després d’estar a Perpinyà i a París, es va traslladar a La Baule, a la regió de la Bretanya. Allà va ser detingut, el 13 d’agost de 1940, per agents de la policia de l’exèrcit alemany, a petició de les autoritats franquistes, juntament amb el seu nebot Francesc Ballester.
Després de passar per la presó de La Santé, a París, el 29 d’agost va ser conduït a Irun on va ser lliurat a les autoritats franquistes i traslladat a Madrid, als calabossos de la Direcció General de Seguretat, a la Puerta del Sol, on va ser objecte de dures tortures.
El 3 d’octubre va ser traslladat a Barcelona, a la presó del Castell de Montjuïc, on va ser jutjat sense cap garantia jurídica. El 14 d’octubre, després d’un consell de guerra sumaríssim, va ser condemnat a mort; i el 15 d’octubre va ser afusellat al mateix Castell de Montjuïc.

Gràcies a un manuscrit de nou pàgines escrit per la seva esposa, Carme Ballester, que va ser localitzat per l’historiador Joaquim Aloy, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam, coneixem amb molt detall tot el procés de detenció i empresonament del president Companys.
El 15 de setembre d’aquest 2020, el govern espanyol va aprovar l’avantprojecte de la Llei de Memòria Democràtica que, quan hagi superat el corresponent tràmit parlamentari, suposarà l’anul·lació del judici sumaríssim al president Lluís Companys, i també la de les altres sentències del franquisme. Hauran passat vuitanta anys.

Més informació:
– Web La República a Manresa en un clic (1931-1936).
– Web Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936).
– Web Els mestres de la República a Manresa.
– Web Documents del president Lluís Companys a memoria.cat.
– Web memòria.cat / fem memòria: inauguració del Grup Escolar Renaixença.