Portal de memòria
i història de Manresa

Fem memòria… setembre de 1934: inauguració del Grup Escolar Renaixença

Què va passar el 15 de setembre de 1934, ara fa 84 anys, en aquesta escola  de Manresa?

El dissabte 15 de setembre de 1934, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, juntament amb el conseller de Cultura, Ventura Gassol, va inaugurar el Grup Escolar Renaixença. El van acompanyar l’alcalde de Manresa, Francesc Marcet, i altres autoritats i representants de la ciutat.

Arribada del president Lluís Companys a l’acte d’inauguració del Grup Escolar Renaixença. (Font: web memoria.cat).

“Altívol i majestuós s’aixeca el nou palau de la cultura. Què és el nou Grup Escolar? És senzillament un ideal dels liberals i republicans convertit en realitat.”  (Diari El Dia, 25 d’agost de 1934)

La construcció d’aquesta nova escola respondrà a la prioritat que tenien la Generalitat i  l’Ajuntament de la ciutat de lluitar contra l’analfabetisme, escolaritzar tots els infants en edat escolar i millorar la qualitat de l’ensenyament públic.

La Comissió de Cultura de l’Ajuntament, creada el 1931, va considerar que, a més de crear escoles als barris i millorar les escoles existents, calia crear una nova gran escola d’acord amb les necessitats de la pedagogia moderna: el futur Grup Escolar Renaixença.

Edifici del nou Grup Escolar Renaixença, any 1932. (Font: web memoria.cat).

“Hem visitat per primera vegada el Grup Escolar “Renaixença” acompanyats del regidor cap del departament d’afers socials de Barcelona senyor Martínez Cuenca (…).

El senyor Martínez Cuenca quedà encisat de l’immillorable emplaçament de l’edifici. Del seu aspecte exterior que qualificà de magnífic.

Però la seva admiració -i la nostra- anava creixent a mesura que avançava la visita. Les aules clares i alegres donen la impressió que us trobeu a l’aire lliure. La cantina escolar. El gimnàs. El conjunt us dona la sensació que l’edifici ha estat planejat pensant en l’alumne i res més que en l’alumne. Gaudeix d’una vista immillorable. Sol i aire. Condicions bàsiques de la pedagogia.

Martínez Cuenca va resumir la visita en aquestes paraules. El grup escolar que acabem de visitar no té res a envejar als millors grups escolars de Barcelona. Una obra així honora la ciutat i acredita l’actuació dels homes que han fet possible la creació d’aquesta joia pedagògica.” (Diari El Dia, 14 de setembre de 1934)

L’arquitecte municipal Pere Armengou durant els anys de la República. (Font: web memoria.cat).

L’edifici va ser un projecte de l’arquitecte municipal Pere Armengou. I responia als principis del racionalisme, corrent arquitectònic nascut a Europa els anys 20 i que s’introduirà a Catalunya durant la República.

“L’autor del projecte és el jove i culte arquitecte manresà Pere Armengou. Atent a l’evolució i progressos de les construccions escolars, ha volgut imprimir a aquest magnífic edifici tota l’accentuada evolució cap al racionalisme constructiu.”

Ha procurat agermanar els dos conceptes fonamentals en les construccions escolars. Arquitectònic i pedagògic. Quina diferència dels edificis escolars d’avui amb els de trenta anys enrere”. (Diari El Dia, 25 d’agost de 1934)

El Grup Escolar Renaixença va suposar també la introducció a la ciutat del model educatiu de la Generalitat basat en l’ensenyament en català, la coeducació, el laïcisme i  la innovació pedagògica a partir del moviment de l’Escola Nova.

“El conjunt de l’edifici és alegre, sa. Sembla com si us el miréssiu amb anhel, amb optimisme. Tots els homes que passen de la vintena se’l guaiten amb enveja. Ah! Si l’haguéssim tingut nosaltres un grup escolar com aquest. Llavors, si hi cabíem –que ja era una sort- teníem les escoles humides i brutes. L’escola no era pas certament un plaer. Era una tortura”. (Diari El Dia, 25 d’agost de 1934)

La construcció del Grup Escolar Renaixença va  ser  una de les principals actuacions que va realitzar l’Ajuntament de Manresa, durant els anys de la República. Avui, encara perdura.


Més informació:

Web Els mestres de la República a Manresa.

Web La República a Manresa en un clic.

Web Recuperació d’una entrevista a l’arquitecte municipal Pere Armengou i Torra.


 

CONTINGUTS RELACIONATS




Buscar a tot memoria.cat

Espai educatiu del portal memoria.cat