Qui és Joan Guitart Clapera

Joan Guitart Clapera va néixer a Manresa el 13 de desembre de 1932. Va ser un dels empleats de la Casa Jorba i va esdevenir un dels artífexs de les campanyes publicitàries d’aquests magatzems, tan admirables i pioneres. També ha destacat com a dibuixant de publicitat i pintor, dissenyant logotips de nombroses empreses, actes i institucions. Va ser un alumne destacat del gran mestre Evarist Basiana, tan admirat.

Apassionat pel cinema, ha realitzat molts documentals i curtmetratges de ficció. Aquest interès es va despertar a partir d’ una joguina, un rudimentari NIC, i la seva primera càmera de filmació va ser una Canon de 8 mm. A causa de la seva afició, sempre ha intentat gaudir de les últimes novetats tecnològiques i ha treballat amb gairebé tots els sistemes i suports. Fins i tot, l’any 1973 va elaborar un breu manual bàsic per als aficionats al cinema. També va presidir Film Club Manresa, on va promoure l’exitós “Concurs del rotlle”.

El 23 d’agost de 1984 es va inaugurar el canal de televisió de Manresa, Tele 7, i Joan Guitart en va ser un dels primers càmeres. Segons el seu testimoni, una gran part dels materials emprats, tant les càmeres, els magnetòfons, com les cintes de vídeo, es pagaven de la butxaca dels que participaven en aquest projecte.

Guitart va aprofitar per formar-se en un entorn més professional. A la relació de vídeos hi podeu trobar les caretes d’entrada i els separadors dels programes de Tele 7 i TVM, fets per ell. Un dels seus últims treballs professionals ha estat la realització dels materials didàctics audiovisuals per a l’Escola de Bombers de la Generalitat de Catalunya, on treballava.

Les seves filmacions recullen, des dels anys seixanta, tota mena d’esdeveniments d’un gran valor documental per a Manresa i per a la comarca del Bages.

 

Buscar a tot memoria.cat