Gràcies per seguir-nos i que tingueu un molt bon any 2023!

Durant l’any 2022, gràcies al suport dels socis, de les donacions i de les institucions, hem pogut fer realitat les iniciatives següents:

Web “Dones manresanes. Guerra civil i repressió

Web “El cens de la presó de Manresa de l’any 1940

Web “L’estada de la mestra Justa Freire a Manresa

Web “El llibre de signatures del Centre Excursionista de la Comarca de Bages

Web “La nevada del 1962 a Manresa

També hem donat a conèixer una extensa informació sobre una vaga obrera de la Fàbrica Nova de Manresa, de juny de 1945, completament desconeguda, i el llistat de noms i cognoms de 2.145 treballadors i treballadores de l’empresa Bertrand i Serra els anys 1945 i 1946.

D’altra banda, hem renovat a fons el web “La República a Manresa en un clic (1931-1936)” i hem renovat i ampliat el web dedicat a Joaquim Amat-Piniella, on hi hem incorporat 8 fotografies inèdites.

Hem publicat les memòries de Pere Puig Rafart, que vam presentar a l’Ajuntament de Súria, 4 cartes d’Àngel Muntané Seubas, quan estava emboscat a la Serra de Castelltallat (1938), i les memòries de Leandre Fusté Bosch, un dels impulsors de l’entitat sardanista Nova Crida, el 1977.

Hem publicat el treball “70 anys d’història de les escoles bressol/llars d’infants de Manresa (1952-2022)”, de Josefina Recasens i Justi Zapata, i els treballs de recerca “La premsa manresana. Dona i política durant la II República”, de Mariona Moix Verdú i Gemma Yu Saumoy Matas, i “Josep Calmet i la seva lluita pel català”, de Marta Macià Bruch.

D’altra banda, vam col·laborar amb el Memorial Democràtic en l’organització de les jornades “Literatura i camps de concentració nazis: Joaquim Amat-Piniella, Primo Levi i Jorge Semprún en perspectiva comparada”, la segona de les quals es va fer a Manresa, i vam participar en l’acte de reconeixement al prestigiós enginyer, emprenedor, inventor i promotor tèxtil manresà Josep Noguera i Farreras. També vam participar en una taula rodona sobre els compromís dels mestres de la República i en 5 tallers de memòria del programa CulturaMENT en relació a la nostra exposició “República i Escola 1931-1939”.

Enguany hem fet visites guiades a la Fàbrica Nova, al refugi antiaeri del Renaixença (especialment adreçades als alumnes dels centres de secundària), a les stolpersteine i a diversos espais de memòria històrica de Manresa. Una de les visites va ser adreçada a sindicalistes alemanys, membres del Sindicat de Treballadors de Serveis VERDI, interessats a saber com treballem la memòria històrica.

També, com cada any, hem participat en els actes del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, la commemoració de l’alliberament de Mauthausen i en el Premi Joaquim Amat-Piniella. També hem presentat diversos llibres.

I, naturalment, hem intentat donar resposta a diverses consultes sobre temes relacionats amb la memòria històrica.

Durant el 2022 també s’han incorporat més articulistes a l’apartat “Records personals”. Actualment ja són 33 els manresans que hi escriuen records i vivències de la Manresa de la seva infància i joventut.

Paral·lelament, hem continuat omplint el nostre espai educatiu, www.memoria.cat/edu, amb nombrosos continguts didàctics de gran interès, per tal de fer arribar a l’alumnat i al professorat materials didàctics i eines de suport que facilitin el treball a l’aula.

I hem continuat actius a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram.

En definitiva, un any de molta feina, on hem estat guardonats amb el Premi Empremta d’Òmnium Bages-Moianès, distinció que agraïm enormement.

Si podeu col·laborar, si ens podeu ajudar, durant el 2023 podrem continuar produint més projectes de recuperació de la memòria històrica. El vostre suport ens és molt necessari. Aquí trobareu la manera de col·laborar:

https://www.memoria.cat/suport/

Moltes gràcies per seguir-nos i molt bon any!

Buscar a tot memoria.cat